Apare un imperiu în vestul ţării. Un antreprenor român gândeşte un „lanţ de supermarketuri” cu materiale de construcţii
Mihai Tomoiagă (33 de ani) este exemplul perfect de antreprenor care a reuşit datorită tinereţii şi nu ca urmare a experienţei acumulate. A avut însă gena omului de afaceri de la părinţi, şi ei mici întreprinzători care au profitat de ieşirea din comunism pentru a-şi construi o carieră pe cont propriu, dar şi de o bază materială care i-a permis să investească. Primul business- un bar de comună din care a câştigat la început mai puţin decât proprii angajaţi- este deschis şi astăzi. Acum, rulează peste 9,3 milioane de euro şi se pregăteşte să se extindă cu un format de magazine cu produse premium şi superpremium în care clienţii să poată găsi absolut orice îşi doresc pentru construcţia şi amenajarea locuinţei, articole pe care nu le găsesc în celelate magazine de bricolaj.
De la student la antreprenor
„Am înfiinţat firma (Rodspectra SRL n.red) pe când aveam 24 de ani, în 2003. Eram student în ultimul an la Facultatea de Protecţia Mediului, din cadrul Facultăţii de Silvicultură din Oradea, iar familia mea deţinea o locaţie achiziţionată de tatal meu, o fostă fabrică de ambalaje peleţi la Pecica, Arad. Am observat atunci că acest domeniu de activitate (distribuţia de materiale de construcţie n.red) nu este dezvoltat în mod serios şi m-am gândit că ar putea fi o oportunitate având în vedere că aveam o locaţie bună care nu aducea însă niciun profit”, a povestit pentru ECONOMICA.NETMihai Tomoiagă, care îşi aduce aminte şi despre primii bani câştigaţi din business. „În 2003 am început cu un bar de unde nu au ieşit foarte mulţi bani la început. Au fost mai puţini decât banii cu care îi plăteam pe angajaţi, dar nu am fost dezamăgit. Dacă te implici, ai iniţiativă şi îţi canalizezi eforturile către scopul propus lucrurile nu poţi merge decât într-o direcţie pozitivă. Am ştiut că nu trebuie să mă limitez la acest bar, care există şi acum”, mai spune antreprenorul.
Citeşte şi Povestea poliţistului cu două facultăţi care rulează afaceri de 17 milioane de euro
Investitor tânăr vs investitor versat
În construcţii a pornit însă cu avântul tânărului pus pe fapte mari şi cu deprinderile învăţate din familie. Voia să fie partenerul celui mai mare distribuitor de materiale de construcţii din Arad şi să deschidă o filială a acestuia la Pecica. A fost refuzat, dar distribuitorul arădean a acceptat o colaborare, aşa că a început să îi vândă materiale de construcţie pentru punctul de lucru de la Pecica. „Am încheiat cu ei un contract garantat de ipotecă. Primeam produsele pe care, dacă le vindeam, aveam obligaţia să le plătesc imediat, iar dacă nu, să le trimit distribuitorului pe cheltuiala mea. După şase luni însă mi-am dat seama că acest partener nu avea drept scop să ne dezvoltăm împreună. Voia doar să ne vândă marfa. Dacă rămâneam cu acest singur contract nu făceam decât să vindem la mâna a doua şi nu puteam obţine preţuri bune”, mai povesteşte antreprenorul.
Astfel, omul de afaceri a început să facă ce a observat că antreprenorii mai versaţi din acest sector de activitate nu mai fac: să se extindă. Au urmat mai multe negocieri în urma cărora multe înţelegeri au rămas în birou şi o expansiune în plină criză financiară. „Aveam deja ceva rulaje aşa că am încercat să încheiem contracte directe cu producătorii. Unii au fost interesaţi, dar alţii ne-au refuzat. Este şi cazul Wienerberger, pentru care am fost anul trecut distribuitorul numărul 1”, spune Tomoiagă, care a stat în permanenţă cu ochii pe modelele de business ale părinţilor, dar şi ale competitorilor direcţi.
„Părinţii mei au început să facă afaceri în 1992 aşa că am trăit într-o familia de la care am înţeles ce înseamnă o companie. Am avut de la cine învăţa dar şi de unde să preiau anumite locaţii”, spune Tomoiagă, pentru care cea mai importantă învăţătură de la părinţi a fost cum să îşi respecţi angajaţii, colaboratorii şi clienţii. Admite însă că are vederi diferite de vechea generaţie, iar acest lucru l-a ajutat enorm în dezvoltarea business-ului. „Eu aşez totul pe dezvoltare, îmi asum nişte riscuri controlate, am avut o dinamică alături de bănci cu care am semnat contracte de finanţare. În 2005, când am început eu să dezvolt business-ul în construcţii, toate afacerile de acest gen din Arad erau pornite în anii 1991-1993 de oameni care nu mai voiau să îşi asume riscuri, nu mai investeau”, susţine antreprenorul.
Împotriva valului. A investit în plină criză
De altfel, bazându-se pe lipsa de reacţie a competiţiei directe, Tomoiagă a fost unul dintre puţinii antreprenori care au decis să investească în plină criză. Mai mult, în perioada de declin economic, compania a raportat afaceri în creştere faţă de anii de boom. „Noi ne-am dezvoltat în criză. Am avut şansa să identific acele soluţii necesare pentru a ne adapta în recesiune. M-am bazat pe managerii care gestionează business-ul. Am acordat credit oamenilor, unii dintre ei fiind cei cu care am pornit de la început. Am speculat slăbiciunile concurenţei. Atunci, nimeni nu mai avea curajul să investească, să cumpere teren, case, să renoveze. Cred că imobiliarele şi comeţul cu materiale de construcţii au fost domeniile cele mai afectate de criză. Noi am decis însă să intrăm pe piaţa Aradului cu un punct de lucru. Am deschis în 2010 într-o locaţie centrală şi s-a demonstrat că a fost o idee inspirată”, mai povesteşte omul de afaceri arădean.
Planuri mari pentrul anul viitor. Investiţii de 1 milion de euro
De atunci, piaţa şi-a revenit, iar Mihai Tomoiagă a continua să se extindă, acordând în acelaşi timp atenţie şi stimulente financiare managerilor de magazine. Acum, compania pe care o controlează operează cinci puncte de lucru în judeţul Arad şi Timiş ce constau din magazine de aproximativ 300 de metri pătraţi sub brandul Shop Construct cu depozit şi curte de 3-4.000 de metri pătraţi fiecare. Din acestea, două sunt în proprietate, omul de afaceri arădean considerând că acesta este cel mai bun model de business. „Acum planul este să ne dezvoltăm în propriile locaţii. Nu vrem să închiriem pentru că aşa am rămâne fără patrimoniu. Am achiziţionat un teren în Arad unde avem în plan să dezvoltăm un nou proiect, dar şi un alt teren în Pecica unde vrem să relocăm actualul depozit. Sunt investiţii care vor atinge un milion de euro”, mai spune patronul Rodspectra SRL.
Apare un nou tip de magazin în vestul ţării
De altfel, omul de afaceri se gândeşte la un nou concept de magazin, un showroom pentru clienţii cu venituri medii şi peste medie care doresc să cumpere pentru casele lor materiale de construcţii şi finisaje (gresie, faianţă etc) pe care nu le găsesc la marii retaileri de bricolaj precum Dedeman, Praktiker, Brico Depot, Leroy Merlin etc. Aceasta pe lângă extinderea formatului obişnuit, pe care omul de afaceri l-a gândit astfel încât să corespundă nevoii de varietate a clienţilor cu buget limitat. „În Arad vrem să creăm un spaţiu de referinţă pentru noi. Un showroom de 1.000 de metri pătraţi unde oamenii să găsească finisaje şi produse pe care nu le poate găsi în altă parte.Vor fi produse pe segmentul mediu, mediu plus pentru cei ce vor să se diferenţieze cumpărând produse ce nu se găsesc în magazinele de bricolaj. Anul acesta suntem în faza de obţinere a autorizaţiilor, dar anul viitor sperăm să îl inaugurăm. Vom avea contracte de exclusivitate”, mai spune antreprenorul, care va inaugura anul acesta un punct de lucru de 200 de mp cu hală şi curte de 2.000 de mp la Sântana, Arad. ” Noi suntem tot timpul în analiză şi în căutare de locaţii. Vrem magazine compacte, unde oamenii să găsească toate produse uzuale- materiale groseier, finisaje, gresie, faianţă etc- la preţuri competitive. Avem preţuri bune şi gamă diversificată. Nu putem fi un alt Dedeman, dar am putea fi un fel de Lidl sau un fel de Profi pe piaţa comerţului cu materiale de construcţii”, mai spune Mihai Tomoiagă, care obişnuieşte să negocieze cantităţi mari de marfă pentru a putea obţine discounturi mari şi a putea, implicit, oferi preţuri bune clienţilor finali.
Sfaturi pentru tinerii antreprenori
„Aş sfătui tinerii antreprenori să îşi exploateze tinereţea. Acesta este atuul nostru. Când eşti tânăr timpul lucrează în favoarea ta şi ai timp să treci peste dezamăgiri”, spune arădeanul. Cât depre neplăcerile business-ului, acesta afirmă că cel mai dificil lucru este să găseşti oamenii cu care să lucrezi.
Din datele oferite ECONOMICA.NET de către Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Rodspectra SRL este a treia cea mai mare companie din România înfiinţată pe bazele HG nr. 166/2003 prin care se acordă facilităţi fiscale studenţilor. În 2014, compania a raportat o cifră de afaceri netă de 31,5 milioane de lei.