Apare un nou brand de legume şi fructe în hipermarketuri. O afacere a românilor, dar cu management iranian
Ieri dimineaţă un transport de legume cu origini în zona Vidra din sudul României pleca spre rafturile a patru lanţuri de magazine internaţionale: Kaufland, Auchan, Cora şi Selgros, primele mari hipermarketuri care au dorit să comercializeze legumele din programul „Dor de Gust”, o iniţiativă a unui grup de legumicultori din şapte bazine renumite ale României: Vidra, Izbiceni, Dracea, Nuci, Lunguleţu, Gheorghe Doja, Măriuţa. Primele transporturi au plecat spre magazine în urmă cu aproximativ o săptămâna, iar până acum s-au făcut deja trei livrări. Aceasta pentru că produsele celor aproximativ 200 de fermieri care au intrat în acest program se livrează zilnic sau la două zile, în funcţie de cerinţele retailerilor. „Acesta este un program strategic pe care l-am gândit pe termen lung, pentru a rezolva problema valorificării produselor noastre. Am pornit în decembrie 2013, iar în iunie am început livrările”, a declarat Gheorghe Vlad, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Legume şi producător de legume din zona Vidra, potrivit căruia alţi trei retaileri vor intra în program.
Pentru anul acesta, Asociaţia Cultivatorilor, care a lucrat la proiect împreună cu Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe şi Centrul de Comunicare al Fermierilor din România şi compania Agricover, estimează că se vor livra către magazine în acest mod în jur de 10.000 de tone de legume şi fructe, produse pe o suprafaţă cumulată de 8.000 de hectare, cantităţile urmând să crească treptat. „Până la finele acestui an vizăm dublarea numărului de fermieri şi o creştere cu 50-60% a suprafeţei cultivate, până la aproximativ 15.000 de hectare. Pentrru 2014 estimăm că vom livra în jur de 50.000 de tone”, a declarat Robert Arsene, CEO Agricover, compania care funcţionează ca un manager logistic pentru producătorii din sudul României.
Grupul Agricover, deţinut de omul de afaceri de origine iraniană Jabbar Kanani, are peste 600 de angajaţi şi cuprinde firmele: Agricover Distribuţie, Agricover Cereale, Agricover Silozuri, Agricover Logistică, Agricover Credit, Agricover Livestock, Agricover Bulgaria, Covera.ro.
Cum arată produsele pe rafturi
Pe rafturile magazinelor care au intrat deja în acest program, legumele şi fructele producătorilor din sudul României se evidenţiază prin sigla „Dor de gust”. Legumele sunt crescute pe pamânt, în câmp sau sere, iar tot procesul de producţie este trecut printr-un control al calităţii prin analize fizico-chimice şi fişe de cultură. Odată ajunse la maturitate, produsele sunt culese şi transportate în locaţiile de depozitare ce aparţin producătorilor, unde sunt selectate, calibrate şi ambalate. Practic, fiecare lădiță cu numele „Dor de Gust” este etichetată cu zona și numele fermei, apoi paletizată, pentru a asigura trasabilitatea. Livrarea, de care se ocupă Agricover, se face în cel mult 24 de ore de la fermă la raftul hipermarketului.
În spatele acestui proiect stau trei business-uri separate: cel al producătorului, cel al Agricover, compania care asigură platforma operaţională, dar şi suportul financiar şi de management al proiectului şi cel al lanţurilor de retail.
Un business de 10 milioane de euro pentru manageri
„Anul acesta aşteptăm între 10 şi 12 milioane de euro ca cifră de afaceri (din proiectul Dor de Gust-n.red), un procent mic dacă ne gândim că cifra de afaceri a Agricover este de 280 de milioane de euro. Pentru noi este important faptul că am format acest lanţ, iar noi avem rolul de manager logistic. Noi am organizat centrele regionale astfel încât produsele să poată fi ambalate, etichetate şi livrate. Există un astfel de centru pentru fiecare zonă operat de câte un fermier”, a declarat Robert Arsene, CEO Agricover, compania care funcţionează, printre altele, ca o interfaţă între Asociaţia de producători şi retaileri şi care a dotat depozitele fermierilor cu echipamente pentru a funcţiona ca centre logistice. Acesta susţine că în primul an nu a bugetat profit pe segmentul acesta.
Cât costă un kilogram la poarta fermei
Extrem de încântat de faptul că are unde să îşi comercializeze întreaga marfă, Mircea Bujor, lider pe zona Dracea din cadrul programului, dar şi unul dintre iniţiatori, spune că preţurile astfel obţinute nu sunt tocmai bune şi că până în farfuria orăşeanului kilogramul de roşii sau castraveţi costă mai mult decât dublu. „Să luăm, spre exemplu, un kilogram de castravete. Pentru un kilogram, în buzunarul meu intră 0,6 lei. Este un preţ sub cost, pentru că dacă l-aş vinde peste preţul de cost aş vinde cu 1,2 lei. La acest preţ se mai adaugă TVA de 24%, costul transportului şi al cutiei, 2% la Agricover, încă 2% la liderul zonal plus marja hipermarketului”, explică Bujor care munceşte împreună cu toată familia 20 de hectare de teren. „În ultimii ani nu am mai făcut profit. Noroc cu făbricuţa de bulion pe care am construit-o. Am vândut în jur de 20 de tone de bulion pe an”, mai spune fermierul.
Preţuri mai bune pentru consumatorul final
Demersul legumicultorilor se va traduce, într-un final, printr-un preţ mai bun şi pentru consumatorul final, spun oficialii Agricover, dar şi reprezentanţii reţelelor de hipermarketuri. Nu în price condiţii însă. „Din preţul final, la fermier ajunge cea mai mare sumă, între 95 şi 98% din sumă, noi luăm câteva procente. Într-un final, la consumator, preţul va fi mai mic, iar la fermier mai mare”, explică CEO-ul Agricover, potrivit căruia importurile de legume şi fructe vor continua să aprovizioneze magazinele româneşti. „Va exista şi import în continuare. Anul agricol are o anumită fluctuaţie, nu se poate produce tot timpul. De asemenea, în acest an nu a existat o planificare şi o coordonare şi ne-am trezit, de exemplu, că s-au produs dovlecei de trei ori mai mult decât ceea ce se cere. Evident că în aceste condiţii preţul scade. Noi negociem preţurile şi cantităţile cu supermarketurile, însă fermierul îşi ia banii în aceeaşi zi sau a doua zi după ce livrează de la liderul zonal, iar noi de la supermarket la termenul stabilit”, a spus Arsene. „Reducerea de preţ de la raft se va vedea ca urmare a acestui reglaj al ofertei pe care îl vom face. De la anul vom stabili ce sămânţă se va planta, în ce cantităţi pentru a fi în acord cu cererea. Anul acesta noi am intrat când deciziile erau deja luate”, a explicat oficialul Agricover.
Pentru hipermarket, tot mai ieftin este de import
În ceea ce priveşte poziţia lanţurilor de magazine, oficialii acestora susţin că demersul legumicultorilor este binevenit, dar importurile sunt mai ieftine. „Preţurile vor scădea atunci când producătorii vor deveni o forţă. Dacă vor livra constant şi în ritmul în care magazinele au nevoie de marfă atunci şi clientul va fi în avantaj. Noi avem nevoie de marfă în mod constant şi într-un ritm predictibil. Pe de altă parte, produsele de import, din Turcia , din Grecia sunt ieftine, iar clientul român întinde mâna să cumpere în funcţie de preţ şi nu de altceva”, a declarat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), potrivit căreia micii producători nu pot face faţă competiţiei cu un TVA de 24%.