„Vrem să devenim memorabili!”, este scopul pe care şi l-a propus anul acesta Dragoş Sîrbu, CEO-ul Flanco, al doilea cel mai mare retailer electroIT din România, cu vânzări de 777 de milioane de lei în 2014. În acest sens, compania a introdus în 30 de magazine pilot un nou sistem de abordare a clienţilor care ţine cont de personalitatea acestora. „Există o multitudine de tipologii de clienţi. Spre exemplu, există clientul analitic, sau clientul care ia decizii rapide şi care are nevoie de un sfat avizat. Mai există clientul euforic sau clientul căruia îi place să vină în magazine pentru a discuta cu cineva. Pentru fiecare dintre aceştia există o tipologie de abordare”, a declarat Dragoş Sîrbu. Potrivit acestuia, în jur de 450 de angajaţi ai Flanco au fost instruiţi să identifice ce fel de persoană intră în magazin. De asemenea, compania are şi softuri specializate care îi ajută pe angajaţi să îi consilieze pe clienţi. „Există şi un soft, dar este mai mult vorba despre un training special oferit de o companie specializată cu care lucrăm”, mai explică Sîrbu.
Proiectul se va extinde în măsura în care analizele interne vor indica faptul că acest tip de abordare generează o creştere a vânzărilor.
Au fluctuaţii mari de personal
De altfel, compania va aloca anul acesta 1,4 milioane de lei pentru programe de dezvoltare profesională a angajaţilor, faţă de 1 milion de lei anul trecut. Cu toate acestea, oficialii companiei susţin că una dintre problemele majore cu care se confruntă compania, dar şi industria electroIT în general, este fluctuaţia de personal. Practic, un angajat din magazin nu rămâne în companie mai mult de şase luni. „Fluctuaţia de personal este de 50%. Noi investim în angajaţii noştri, iar ei pleacă pentru oportunităţi mai bune. Costurile pentru noi sunt foarte mari”, a declarat CEO-ul Flanco potrivit căruia industria care atrage mare parte dintre salariaţii din electroIT este cea de fashion, unde salariile sunt mai mari. „Este un cerc vicios. Piaţa electroIT este exclusiv orientată pe preţ. 80% din decizia de cumpărare este luată ţinându-se cont de preţ, ceea ce înseamnă că, în cazul nostru, marginile sunt mici, iar posibilitatea noastră de a creşte salariile sunt mici”, explică Sîrbu care nu vede şi câteva soluţii pe termen lung. „Soluţia ar fi să oferim servicii adăugate clienţilor, să le oferim un tip de vânzare personalizată astfel încât clienţii să vină la noi. Aşa şi angajaţii vor fi mai bine remuneraţi”, mai spune CEO-ul companiei.
În momentul de faţă, compania are în jur de 1.400 de angajaţi, dintre care aproximativ 200 s-au alăturat companiei anul trecut, urmare a extinderii numărulşui de magazine cu 12 unităţi.
De asemenea, compania are în plan să deschidă până la finele acestui an 30 de noi magazine, ceea ce înseamnă că vor angaja în jur de 450 de persoane.
Retailerul are acum 104 magazine şi urmează să mai deschidă şase până la finele acestei luni. Va închide însă două, conform unui plan de eficientizare continuă a business-ului. Următoarele două inaugurări vor fi la Satu Mare şi Iaşi.