„Avem amploarea, resursele, diversitatea și know-how-ul pentru a surprinde cu succes oportunitățile acestei noi ere în transporturi”, a declarat președintele Stellantis, John Elkann, într-un videoclip de pe site-ul Bursei Italiene, iar CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, a declarat că fuziunea va adăuga 25 de miliarde de euro ca valoare pentru acționari de-a lungul anilor, grație reducerilor și economiilor proiectate.
Citește și: A treia generație a crossover-ului Nissan Qashqai va fi electrică și va apărea pe piață în 2022
„Pot să vă spun că accentul din prima zi va fi pe crearea de valoare care este rezultatul implementării acestor sinergii”, a spus Tavares.
Stellantis a fost creat sâmbătă odată cu finalizarea fuziunii dintre FCA și PSA. Cu o producție anuală de aproximativ 8 milioane de vehicule și venituri de peste 165 de miliarde de euro, se așteaptă ca noua companie să joace un rol cheie în noua eră a electrificării.
Stellantis va avea 14 mărci, de la Fiat, Maserati și Jeep, Dodge și Ram, centrate în SUA, la Peugeot, Citroen, Opel și DS, care se concentrează în mod tradițional pe Europa. Acțiunile Stellantis au început să se tranzacționeze la 12,758 euro în Milano, unde simbolul STLA a înlocuit simbolul Fiat Chrysler, iar la ora 10:00 au crescut cu 7,5%, la 13,51 euro.
Acțiunile cotate la Paris, în locul Peugeot SA, se tranzacționau la același nivel. Mișcarea pe burse va debuta marți la New York.
FCA și PSA au declarat că Stellantis poate reduce costurile cu peste 5 miliarde de euro pe an fără închiderea vreunei uzine. Planurile de stimulare ale SUA ar putea spori Chrysler, dar există o perspectivă mai incertă pentru PSA în Europa pe fondul blocajului continuu.
CEO-ul Carlos Tavares ar putea prezenta o nouă strategie în primele 100 de zile de administrare a lui Stellantis, la fel cum a făcut-o după achiziția de către PSA a Opel de la General Motors în 2017.
FCA și PSA valorau suma totală de 39,4 miliarde de euro la încheierea tranzacționării săptămâna trecută, o fracțiune din capitalizarea de piață de 783 miliarde de dolari a Tesla, cel mai valoros producător auto din lume, deși ca număr de automobile produse este abia pe locul 18.