Apartamentele noi din București s-au scumpit cu 80-90% în ultimii cinci ani și au ajuns la prețuri și de 3.000 de euro/mp

Apartamentele noi din București au prețuri cu până la 90% mai mari, iar în unele zone chiar și 20 de potențiali cumpărători se “luptă”, pe fondul deficitului de ofertă, pe fiecare proprietate scoasă la vânzare, arată un studiu realizat de Imobiliare.ro.
Andrada Ghira - vin, 06 sept. 2024, 15:49
Apartamentele noi din București s-au scumpit cu 80-90% în ultimii cinci ani și au ajuns la prețuri și de 3.000 de euro/mp

Apartamentele noi s-au scumpit în toate cartierele bucureștene, iar majorările s-au apropiat în unele cazuri de 80%-90% în cinci ani, arată un studiu realizat de Imobiliare..ro. Chiar și în cel mai ieftin cartier se solicită prețuri cu aproape 50% mai mari decât în 2019.

Cele mai mari prețuri se găsesc în nordul și în centrul orașului, acolo unde în două zone prețul solicitat depășește 3.000 euro/mp util.

Prețurile porneau de la 833 euro/mp util pentru apartamentele noi în urmă cu cinci ani și tot atunci în patru cartiere se găseau locuinșe sub pragul de 1.000 euro/mp. Doar în cinci zone se achita un preț mediu de cel puțin 2.000 euro/mp util – Kiseleff – Aviatorilor, Victoriei – Romană – Universitate, Dacia-Eminescu, Dorobanți-Floreasca și Herăstrău-Șoseaua Nordului. În 2024, cumpărătorii achită între 2.000-3.000 euro/mp util în 19 cartiere.

„Deși observăm scumpiri semnificative la nivelul pieței, Bucureștiul rămâne una dintre cele mai accesibile capitale europene. Mai mult, cumpărătorii pot face acum o achiziție mai rapid decât în 2019, luând în considerare creșterile salariale din ultimii ani. Potrivit estimărilor Imobiliare.ro, un apartament cu 2 camere poate fi cumpărat în 5,6 ani. În 2019, o achiziție similară putea fi făcută în 7,2 ani„, se arată în studiul Imobiliare.ro.

Unde sunt acum cele mai scumpe și ieftine apartamente

Apartamentele noi din Pantelimon și în Drumul Taberei, s-au scumpit cel mai mult, cu 88%, respectiv cu 79%, conform datelor centralizate și analizate de Imobiliare.ro.

Cumpărătorii puteau achiziționa o astfel de proprietate în Pantelimon cu un preț mediu de doar 929 euro/mp util în 2019. Acum, costul pe metrul pătrat a ajuns la 1.746 euro.

În Drumul Taberei, apartamentele noi se vindeau cu 1.010 euro/mp acum cinci ani. În prezent, prețul mediu a atins pragul de 1.800 euro/mp util.

Prețurile solicitate pentru apartamentele noi au crescut cu 61% în ultimii cinci ani și în zonele Tineretului-Timpuri Noi, Bucureștii Noi și Moșilor. Un avans cu 60% a putut fi observat în Cotroceni, Giulești, Colentina și în zona 13 Septembrie-Panduri.

La polul opus se află zona din imediata apropiere a Parcului Carol (Cantemir-Mărășești). Aici prețurile au avansat cel mai lent în același interval de timp. Discutăm despre o majorare cu doar 9%, de la 1.675 la 1.818 euro/mp util.

Griviței-Gara de Nord și Dorobanți-Floreasca sunt alte două zone din Capitală unde prețurile au crescut relativ puțin față de cele aferente altor cartiere, mai exact cu 19%.

Pragul record de 3.000 euro/mp, atins în două zone din Capitală În nordul orașului întâlnim cea mai scumpă zonă din București. Este vorba de Herăstrău-Șoseaua Nordului unde apartamentele noi se vând cu un preț record de 3.095 euro/mp util. 

Unde se găsesc cele mai multe apartamente de cumpărat

Cele mai multe apartamente noi din București pot fi găsite în Berceni. Peste 3.000 de locuințe aflate în clădiri finalizate în ultimii cinci ani sunt disponibile cumpărătorilor la unele dintre cele mai mici prețuri din oraș. Apartamentele noi se vând cu un preț mediu de 1.289 euro/mp util. Doar în Ghencea găsim locuințe scoase la vânzare care costă mai puțin.

Cartierul a reușit să păstreze primul loc în clasament pe care îl ocupa și în prima jumătate a anului 2019 și, în plus, a fost unul dintre puținele din Capitală unde s-a putut observa o creștere a ofertei. Potrivit datelor Imobiliare.ro, numărul apartamentelor noi disponibile în piață a fost cu 20% mai mare în semestrul I 2024 decât cel înregistrat în intervalul similar din 2019.

Oferta extrem de variată și prețul atractiv al locuințelor puse în vânzare au fost principalii factori care au atras la nivelul cartierului un număr mare de potențiali cumpărători.

Vremea dezvoltării accelerate pare că a apus în cartierul Militari, după ce acesta a ajuns să se extindă până în satele Chiajna și Roșu. Numărul apartamentelor noi scoase la vânzare a fost în semestrul I cu 20% mai redus față de cel înregistrat acum cinci ani.

În plus, zona nu mai este de mult una extrem de ieftină. La începutul lui 2019, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Militari era de 954 euro/mp util. Doar în trei alte cartiere din București găseai locuințe mai ieftine – Pantelimon, Rahova și Ghencea. Acum, proprietăți similare se vând cu un preț mediu cu 65% mai mare, de 1.574 euro/mp util.

O revenire a cererii s-a putut observa și în Titan (include în analiza noastră dezvoltările din zona Theodor Pallady), de la doi la cinci potențiali cumpărători pe proprietate nouă. În prima parte a anului 2019, la nivelul pieței se găseau șapte potențiali cumpărători pentru fiecare apartament nou din acest cartier.

Oferta a crescut, însă, cu 13% față de acum cinci ani la aproape 2.000 de unități. Un avans cu 25% a putut fi observat și la nivelul prețurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză
Bugetele alocate pentru servicii IT sunt cu aproximativ 20% sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani, iar programatorii români au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii......
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului şi ce se întâmplă cu inflaţia şi deficitul bugetar – sondaj CFA România
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului ...
Curs BNR - Sondaj CFA România. Leul se va deprecia în faţa euro, în următoarele 12 luni, cred 89% dintre participanții ...
Cei 200.000 de angajaţi din industria serviciilor pentru afaceri caută stabilitate, echilibrul dintre viața personalǎ şi cea profesionalǎ, flexibilitate şi creştere profesionalǎ – studiu ABSL
Cei 200.000 de angajaţi din industria serviciilor pentru afaceri caută stabilitate, echilibrul dintre viața personalǎ ...
"Angajații industriei serviciilor pentru afaceri au motivații comune legate de stabilitate, echilibrul dintre viața personală ...
Nestle oferă angajaţilor opţiunea de a lucra hibrid, de acasă sau de la birou, până la jumătate din săptămâna de lucru
Nestle oferă angajaţilor opţiunea de a lucra hibrid, de acasă sau de la birou, până la jumătate din săptămâna de lucru
"La Nestle avem opţiunea de a lucra hibrid, de acasă sau de la birou, până la jumătate din săptămâna de lucru. Colegii ...