Apel către Guvern în numele a zeci de mii de agenți. O industrie cu peste 10 milioane de clienți, blocată din cauza limitării numerarului. Toți șoferii care caută RCA, direct afectați
Intermedierea reprezintă un segment crucial pentru piața asigurărilor din România, brokerii intermediind peste 75% din primele totale și aproape 90% din Primele Brute Subscrise (PBS) în asigurările generale. În ceea ce privește polițele RCA, care reprezintă circa jumătate din întreaga piață și care sunt obligatorii pentru toți șoferii care vor să circule în legalitate, brokerii vând spre 95% din total. În condițiile în care pe piața asigurărilor existau în jur de 15,5-16 milioane de contracte active la final de 2022, putem spune că brokerii au intermediat cu ușurință cel puțin 10 milioane de contracte, deci au deservit cel puțin 10 milioane de clienți. Dacă activitatea lor va fi afectată și accesul clienților la asigurări va fi îngreunat. Practică în vânzarea de asigurări, ca agent sau asistent în brokeraj, sunt implicați cel puțin 30.000 de români, însă numărul lucrătorilor din piață poate fi chiar mai mare, în perioadele în care vânzările sunt bune.
Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), Dorel Duță, semnează o adresă care îl are ca destinatar pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Reprezentantul brokerilor, care a adresat scrisoarea și celor de la ASF, trage un semnal de alarmă arătând că activitatea intermediarilor din asigurări și, implicit, confortul clienților acestora sunt afectate de limitătile privind deținerea de numerar în casierie. UNSICAR face referire la articol 4, alineatul 2 din Legea 70/2015, în forma modificată prin Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare. Redăm mai jos paragrafele menționate:
„Art. 4^2
(1) Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
Brokerii: efortul logistic ar fi uriaș. Va fi afectată activitatea a mii de agenți și limitat accesul clienților la asigurări
” Brokerul este practic obligat să urmărească agregat, la nivelul tuturor agenților care realizează încasări în numerar în numele și pe seama sa, depășirea plafonului de numerar la sfârșitul zielei și respectarea prevederilor art. 4^2 din Legea nr. 70/2015 (depunerea la unitățile bancare a diferenței constatate peste plafonul zilnic, în termen de două zile lucrătoare), fapt care crează difficultăți majore din punct de vedere operațíonal. Subliniem că, încasarea de numerar este esențială pentru clienții finali în unele cazuri, avand în vedere emiterea și stabilirea datei de intrare în valabilitate a polițelor de asigurare. În cazul utilizării unor sisteme de plată alternative ex: ordin de plata sau card bancar se pot aplica intârzieri suplimentare pentru validarea decontarilor bancare în raport cu intrarea în valabilitate a unei polițe de asigurare cerute de clientul final”, explică Dorel Duță, în documentul citat.
Vă prezentăm mai jos argumentați tehnică adusă de brokeri. Înainte de aceasta, menționăm că brokerii au propus Guvernului ca la cele două puncte din lege amintite mai sus să mai fie adăugat unul, care să prevadă explicit că intermediarii din asigurări sunt exceptați la respectivele prevederi.
1. Aplicarea unui plafon pentru deținerea de numerar provenit din încasările în numele clienților poate produce un efect de limitare a accesului populației la serviciile de asigurare din mai multe motive:
– Deplasarea pentru depunerea de numerar într-un timp atât de scurt a tuturor agentilor/asistenților răspânditi la nivel național sau deschiderea unor puncte de lucru/casierii este aproape imposibila si necesită un efort operațional extrem de costisitor pe care nu îl putem susține din punct de vedere economic și pe care nu ne dorim să il transferam clienților finali.
– În plus, aplicarea unor sancțiuni pentru nerespectarea termenului foarte scurt de două zile lucratoare, din cauze obiective face prohibitivă desfașurarea activității de intermediere în asigurări de către intermediarii principali și secundari (brokeri de asigurare/asistenți în
brokeraj/agenți). Acest lucru riscă să reducă soluțiile de acces la asigurări în mediul rural și urban mic întrucât, majoritatea acestor unități administrative sunt deservite exclusiv de intermediari de asigurări.
2. Tot un aspect practic îl reprezintă interesul comercial al agenților de teren care sunt remunerați exclusiv în funcție de sumele decontate către brokerii de asigurări, respectiv societățile de asigurări, ceea ce face ca sumele vehiculate în numerar să fie natural transferate în circuitul bancar în termene de regulă, de maxim 5-7 zile.
3. Evidențierea și administrarea încasărilor în numele clienților este reglementată prin Legea 236/2018 privind distribuția de asigurări, ele neconstituind fonduri proprii ale intermediarilor, ci prime de asigurare care se decontează ulterior către societățile de asigurare. Legea 236/2019 – ARTICOLUL 11 Cerinţele organizatorice şi de raportare
(5) Încasările şi plăţile efectuate în numele sau în contul clienţilor de către intermediari sau intermediarii de asigurări auxiliare sunt organizate, evidenţiate şi administrate distinct, separat de celelalte conturi prin care îşi derulează activitatea curentă, transferul între conturi fiind posibil doar pentru remuneraţia cuvenită din activitatea de distribuţie. Sumele prevăzute la alin. (4) nu sunt considerate ca aparţinând patrimoniului intermediarilor sau intermediarilor de asigurări auxiliare, nu sunt utilizate pentru a efectua plăţi către alţi creditori decât cei prevăzuţi la alin. (4) şi nu pot face obiectul niciunei pretenţii din partea creditorilor acestora, inclusiv în cazul falimentului sau lichidării administrative.
Sumele în cauză nu pot face obiectul unor pretenții sau sancțiuni, intermediarii acționând în numele clienților pentru încasarea primelor de asigurare. Activitatea intermediarilor nu se desfășoară numai în puncte de lucru amenajate ci și prin intermediul personalului angajat și al asistenților în brokeraj (agenți) care acționează pe teren în interesul clienților, inclusiv în mediul rural sau în orașe mici. Astfel, sumele individuale încasate în numerar de asistenții in brokeraj (agenți) deși nu depășesc individual plafonul de 50.000 RON, la nivel agregat, pot genera un excedent și depășirea plafonului zilnic, ducând la imposibilitatea de a determina o culpa în cazul în care, din motive obiective nu se va reuși depunerea sumelor în conturile bancare, în termen de doua zile lucrătoare.
4. Sumele încasate de intermediarii în asigurări în numele clienților nu generează un risc fiscal direct, nefiind incluse în baza de impozitare a intermediarilor – conform Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale
consolidate ale brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare din 23.12.2015 apropbate prin Norma ASF nr. 36/2015