Bruno Le Maire a afirmat că există în Franţa o problemă de „împărţire a valorii” şi a invocat conceptul anglo-saxon de „common decency” (-bun simţ-nr.) pentru a cere directorilor de companii să îşi pună întrebări cu privire la ceea ce este „decent drept remuneraţie pentru cei care conduc în raport cu angajaţii lor”, scrie Agerpres.
„Atunci când vorbim de salariu, de remuneraţie, fiecare trebuie să îşi pună problema în termeni de „common decency”, care ar putea fi tradusă prin decenţă elementară”, a declarat oficialul francez la două zile după publicarea unui mesaj pe Tweeter al directorului general de la grupul petrolier TotalEnergies, Patrick Pouyanné, care a declanşat o polemică cu privire la remuneraţia sa.
Criticat pentru că salariul său a fost majorat cu 52% anul trecut, Patrick Pouyanné a folosit reţelele sociale pentru a explica că remuneraţia sa a fost „constantă începând din 2017” şi de asemenea că este „mai mică” decât cea a altor directori de mari companii europene şi americane.
Cu toate acestea, graficul care a însoţit postarea pe Tweeter a directorului TotalEnergies arată că remuneraţia sa a crescut cu 51,7% în 2021 până la 5,944 milioane de euro, însă această majorare a venit după o scădere de 36,4% în 2020 până la 3,91 milioane de euro.
Bruno Le Maire nu a citat în mod expres cazul CEO-ului de la TotalEnergies dar a precizat faptul că anterior a cerut în repetate rânduri companiilor care îşi permit, cum este şi gigantul petrolier francez, să majoreze salariile angajaţilor lor.
Franţa se confruntă de mai multe săptămâni cu ample greve şi manifestaţii de protest, pe fondul unei inflaţii puternice. Aceste proteste afectează în special rafinăriile şi depozitele de carburant ale grupului TotalEnergies, ceea ce a condus la apariţia unor probeleme în aprovizionarea cu carburanţi a benzinăriilor, punând la încercare nervii automobiliştilor.