Apel la grevă pe aeroporturile din Paris pe 17 iulie, înaintea Jocurilor Olimpice

Mai multe sindicate din cadrul companiei care gestionează activitatea aeroporturilor care deservesc Parisul, Groupe ADP, au făcut luni un apel la grevă pentru data de 17 iulie, cu aproximativ zece zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice, cerând pentru această perioadă aglomerată un bonus "pentru întregul personal", informează AFP.
AGERPRES - mar, 09 iul. 2024, 12:05
Apel la grevă pe aeroporturile din Paris pe 17 iulie, înaintea Jocurilor Olimpice

Sindicatele CGT, CFDT, FO şi UNSA denunţă o „deteriorare a condiţiilor de muncă”, cerând în special o „gratificaţie pentru tot personalul”, un plan de angajare ‘”masiv” de 1.000 de posturi şi garanţia de a putea beneficia de zile libere în perioada Jocurile Olimpice şi Paralimpice, scrie Agerpres.

CEO-ul grupului, Augustin de Romanet, a luat decizia „unilaterală” de a „plăti o primă doar unei părţi din personal”, au regretat sindicatele într-un comunicat comun.

„Toate sindicatele au denunţat în unanimitate aceste metode de divizare şi alegerile conducerii. Este clar că CEO-ul a dat deoparte cererile noastre”, au indicat ele.

Un refuz pe care sindicatele nu îl înţeleg, în condiţiile în care „compania are resursele necesare pentru a răspunde cererilor legitime ale angajaţilor şi ale reprezentanţilor acestora”, citând în special, „dividende confortabile ale acţionarilor”.

În perioada verii, aeroporturile Roissy-Charles-de-Gaulle şi Orly primesc în total aproximativ 350.000 de pasageri pe zi. Groupe ADP nu se aşteaptă la creşterea volumului de călători în timpul Jocurilor Olimpice, dar a luat măsuri pentru a garanta primirea sportivilor, cu rute specifice şi infrastructuri temporare.

Organizaţiile sindicale cer ”de luni de zile” conducerii „mijloace pentru a face faţă evoluţiei traficului aerian şi organizării Jocurilor Olimpice şi Paralimpice”, aminteau sindicatele încă de la jumătatea lunii iunie.

Reuniţi vineri în adunare generală, aproape 300 de angajaţi „au susţinut decizia unanimă a sindicatelor de a-şi întrerupe participarea la toate formele de şedinţe cu conducerea”, au declarat luni sindicatele. Adunările generale „au dat un mandat pentru declanşarea unei greve pe 17 iulie, pentru a obţine satisfacţie”.

„Dacă suntem forţaţi să facem apel a grevă, este din cauza refuzului încăpăţânat al conducerii şi în special al CEO-ului ADP, subestimând ultimatumul lansat de sindicatele unite şi hotărârea personalului”, au afirmat CGT, CFDT. FO şi UNSA.

”Acest anunţ ne surprinde pentru că la ora 18:30 nu am primit încă preavizul anunţat”, a reacţionat conducerea grupului la AFP, afirmând că ”dialogul social este permanent”, iar „conducerea rămâne în contact cu organizaţiile sindicale”.

„Această grevă nu ar trebui să ducă la anulări de zboruri”, a subliniat conducerea.

Angajaţii ADP au fost deja chemaţi la grevă pe 19 mai. Mişcarea nu a provocat însă perturbări majore.

Angajaţii din mai multe sectoare sau companii publice s-au mobilizat cu succes în ultimele luni pentru a obţine prime de activitate în vederea Jocurilor Olimpice, în special la RATP şi SNCF.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...