Apele Române au amendat compania Conversmin cu 90.000 de lei pentru poluarea de pe Râul Bistrița, din apropierea orașului Broșteni

15 05. 2023
Poluare râu

Potrivit specialiştilor ANAR, poluarea, observată sâmbătă seara, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, este în descreştere, iar în aproximativ două zile situaţia va intra în normal.

„Debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ (de la 40 litri/s cât era iniţial la 10-15 litri/s), culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanţă de 7 km de punctul de poluare, pe teritoriul judeţului Neamţ. În punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui (aparţinând S.C. Hidroelectrica S.A.) apa se încadrează în limitele normale de calitate”, se arată în comunicatul transmis de Apele Române.

Conform ultimelor analize efectuate de specialiştii Apelor Române din Suceava şi Neamţ, calitatea apei Râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul judeţului Suceava (faţă de clasă a V-a cât era duminică). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate. În continuare, se menţin uşoare depăşiri la indicatorul de calitate (Fier).

„În cadrul şedinţei CJSU din Suceava s-a decis sancţionarea contravenţională a Conversmin S.A. (deţinătorul platformei miniere) cu 90.000 lei (40.000 de lei – Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 de lei – Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă şi costurile totale de monitorizare a calităţii apelor pe toată durata fenomenului. De asemenea, s-a propus, ca soluţie temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5.000 de litri), pentru preluarea deversărilor şi decantarea pe cât posibil a apelor de mină. Unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanţa de 30 de km pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ. Pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, subliniază ANAR.

Timp de trei zile, echipele de la SGA Suceava şi SGA Neamţ au monitorizat în teren poluarea (evoluţia şi propagarea), fiind prelevate probe de apă din mai multe puncte. Conform rezultatelor de la analize, cele mai mari depăşiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la „fier” şi „materii în suspensie” în data de 14 mai, la o distanţă de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

Potrivit ANAR, în continuare, se menţin restricţiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafaţă (pentru animale, pescuit, alte activităţi) până la normalizarea situaţiei.

„Specialiştii noştri de la Administraţia Bazinală de Apă Siret – Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava şi Neamţ continuă monitorizarea fenomenului. Din estimările noastre, situaţia va intra în normal în circa două zile”, au mai spus specialiştii ANAR.