Apele Române: Comisiile de evaluare a ofertelor de închiriere a plajelor își desfășoară activitatea până pe 14 aprilie

Comisiile de evaluare a ofertelor îşi desfăşoară activitatea în perioada 4 - 14 aprilie 2023 (inclusiv) în ceea ce priveşte închirierea suprafeţelor de plajă pentru sezoanele estivale 2023 - 2024, după ce deschiderea ofertelor a avut loc în perioada 4 - 6 aprilie, informează luni Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 10 apr. 2023, 20:27
Apele Române: Comisiile de evaluare a ofertelor de închiriere a plajelor își desfășoară activitatea până pe 14 aprilie

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 8/9 martie 2023 privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024, Administraţia Naţională ‘Apele Române’ se află în acest moment în termenul legal de desfăşurare a procedurilor de deschidere şi evaluare a ofertelor, conform prevederilor art. 4, alin. 2 şi 3”, se menţionează în comunicat.

Având în vedere faptul că deschiderea ofertelor a avut loc în perioada 4 – 6 aprilie 2023, comisiile de evaluare a ofertelor îşi desfăşoară activitatea în perioada 4 – 14 aprilie 2023 (inclusiv).

„Ulterior, în conformitate cu prevederile art. 5 alin 1, ‘autoritatea contractantă are obligaţia de a transmite spre publicare, prin aceleaşi mijloace de comunicare sau informare prevăzute la art. 3 alin.1, un anunţ de atribuire a contractului, în termen de 5 zile calendaristice de la finalizarea procedurii de atribuire’. Prin urmare, la finalizarea procedurii, autoritatea contractantă, respectiv Administraţia Naţională ‘Apele Române’ va pune în aplicare prevederile art. 5, alin. 1, rezultatele fiind publicate inclusiv pe site-ul instituţiei”, se mai spune în comunicat.

Guvernul a aprobat, pe 9 martie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ordonanţa de Urgenţă privind procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă cu destinaţie turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, prin acest act normativ au fost prevăzute reglementări considerate optime pentru a putea fi desfăşurate în timp util licitaţiile privind închirierea plajelor. De asemenea, această Ordonanţă va reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic şi al activităţilor de turism pe litoralul Mării Negre, realizându-se organizarea corespunzătoare a activităţilor specifice sezonului estival şi îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor turistice şi de agrement.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin ANAR, asigură administrarea în bune condiţii şi exploatarea optimă a suprafeţelor de plajă turistică de la Marea Neagră, susceptibile de închiriere, precum şi îndeplinirea condiţiilor privind realizarea funcţiei turistice a acestor bunuri aparţinând domeniului public al statului. Ţinând cont că în anul 2022 aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajei au încetat prin ajungerea la termen şi, în acelaşi timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări prin cuprinderea acestor suprafeţe noi, este necesară reglementarea condiţiilor de închiriere, în raport de începerea sezonului estival”, se menţionează în comunicat.

Reglementarea procedurii de închiriere prin reducerea termenelor asigură posibilitatea atribuirii contractelor de închiriere astfel încât operatorii economici să aibă posibilitatea pregătirii la timp a suprafeţelor de plajă pentru turism, ţinând cont de faptul că la 1 mai 2023 începe sezonul estival, notează MMAP.

Cu o săptămână înainte, Asociaţia Patronală RESTO Constanţa a acuzat autorităţile responsabile cu managementul şi administrarea plajelor, de nepăsare şi iresponsabilitate în privinţa abordării sezonului Litoral 2023.

„Din păcate, în sezonul 2023, turiştii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără şezlonguri, umbrele, beach baruri şi fără toalete – aceste facilităţi nu vor putea fi instalate şi amenajate până la 1 Mai (data fiind dată extrem de întârziată a anunţării şi derulării licitaţiilor), iar după începerea sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin lege”, a afirmat Corina Martin, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) şi preşedinte de onoare RESTO.

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...