Apetitul investitorilor pentru acţiunile companiilor din Europa Centrală şi de Est stagnează – Bloomberg

Va fi nevoie de mai mult decât de oferta publică iniţială (IPO) de 408 milioane de dolari a Wizz Air, cel mai mare operator aerian din Europa Centrală şi de Est, pentru a revitaliza piaţa IPO-urilor din regiune, după ce conflictul din regiune şi creşterea economică lentă a redus apetitul pentru noi acţiuni, potrivit unei analize realizată de Bloomberg.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 10:56
Apetitul investitorilor pentru acţiunile companiilor din Europa Centrală şi de Est stagnează - Bloomberg

România, care a obţinut anul trecut 800 de milioane de dolari prin vânzarea unor participaţii în două companii, a amânat alte privatizări pentru a reorganiza companiile înaintea vânzării activelor, scrie Agerpres.

‘România a arătat clar anul trecut că este o nouă piaţă IPO şi acum este important să confirme percepţia că vor exista noi active disponibile’, a afirmat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, într-un interviu acordat la Londra în 5 februarie.

Acesta a adăugat că acţiunile Hidroelectrica nu vor fi scoase la vânzare până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor.

‘În general va fi un an dificil pentru Europa de Est. Companiile din regiune se abţin de la vânzarea acţiunilor până când preţurile vor fi mai puţin scăzute’, a apreciat analistul Michael Wang, de la Amiya Capital LLP în Londra.

Săptămâna aceasta, Wizz Air a obţinut câştiguri nete de 103 milioane de lire sterline în urma listării la Bursa de la Londra, ceea ce face ca valoarea totală a tranzacţiilor din regiune să ajungă la 441 milioane de dolari în primele două luni din 2015, de la 957 milioane de dolari în perioada similară din 2014 şi 2,8 miliarde de dolari în ianuarie – februarie 2010, conform datelor Bloomberg. În schimb, tranzacţiile din Asia în primele două luni ale anului au ajuns la 5,8 miliarde de dolari.

‘Situaţia din Ucraina pare din nou precară. Nu aş fi prea entuziasmat că încrederea în Europa emergentă se va îmbunătăţi. Apetitul pentru activele din regiune este destul de scăzut’, susţine Michael Wang.

Cererea investitorilor pentru IPO este în declin după ce Rusia se îndreaptă spre recesiune, reducând perspectivele de creştere pentru partenerii comerciali regionali. În acelaşi timp, oferta este redusă, după ce Polonia a încheiat privatizările şi România a amânat vânzarea activelor de stat.

Înaintea de listarea Wizz Air, Europa de Est se îndrepta spre cel mai lent start al pieţei IPO din 2009. În februarie, compania croată Tankerska Next Generation a obţinut 31 milioane de dolari, mai puţin decât planificase iniţial – 40 milioane de dolari. Şi compania turcă Ozerden Plastik Sanayi ve Tic AS a obţinut în urma listării 1,9 milioane de dolari. Cel puţin şase firme au anunţat că vor să obţină din IPO peste 20 de milioane de dolari, conform datelor Bloomberg.

Economia rusă va înregistra probabil un declin de 4% în 2015, după un avans de 0,6% anul trecut, cel mai lent ritm de creştere din 2009, se arată în analiza Bloomberg. Exporturile Poloniei în Rusia au scăzut anul trecut cu 14%, a anunţat Oficiul de Statistică de la Varşovia.

Detsky Mir Group, un retailer de jucării, şi subsidiara din Rusia a companiei germane Metro AG şi-au amânat anul trecut planurile de listare, din cauza turbulenţelor geopolitice.

‘Este foarte important pentru companii precum Wizz Air să vină pe piaţă şi să aibă succes. Ele se simt suficient de confortabil pentru a se lista, în ciuda a ceea ce se întâmplă în ţările vecine’, a apreciat Axel Kalinowski, de la London Stock Exchange Group.

În Polonia, Guvernul a reuşit deja să scape de multe participaţii deţinute la companiile de stat.

‘Piaţa IPO din Polonia rămâne la un nivel scăzut. Companiile nu mai sunt dispuse să vândă acţiuni. Investitorii globali sunt în aşteptare din cauza conflictului din Ucraina’, susţine analistul Zbigniew Porczyk, de la Trigon Dom Maklerski SA.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...