Apetitul românilor pentru vacanţe ar putea dubla business-ul agenţiilor de turism
Avansul business-ului în sectorul turismului se vede şi în cifra de afaceri a firmelor care activează în domeniu. Aceasta a atins nivelul de 4,31 miliarde de lei în 2014, în creştere cu aproape 2 miliarde de lei faţă de anul de referinţă 2010.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe, prelucrate de analiştii de la KeysFin, numărul companiilor care activează în domeniul turismului românesc a depăşit 3.000 de firme, în creştere cu peste 1.000 faţă de nivelul din 2010.
‘Creşterea încrederii românilor în economie, dezgheţul determinat de îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice, efectele reducerii TVA, relativa stabilitate a monedei naţionale şi evoluţia pozitivă a ofertelor operatorilor din turism, atât la nivel de paletă de servicii cât şi în privinţa tarifelor sunt factori care au influenţat în sens pozitiv dinamica unui sector în care ne punem mari speranţe în viitor’, spun analiştii de la KeysFin.
Potrivit studiului, tur-operatorii au realizat în 2014 afaceri de 2,035 miliarde de lei, în timp ce agenţiile de turism au raportat un business de 1,95 miliarde lei. Alte 320 de milioane de lei au însemnat alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică.
Cele mai mari afaceri în sectorul turismului, de 297,9 milioane de lei, au fost realizate de Touring EuropaBus România (Eurolines), companie urmată, în Top 10 operatori din turism, de Perfect Tour (226,5 milioane de lei), Christian ’76 TourSRL (213,5 milioane de lei), Eximtur (175,2 milioane de lei), Happy Tour (168,4 milioane de lei) şi Vola.ro (122,3 milioane de lei). În clasament s-au mai situat, pe locurile următoare, Hotelair, Fly Go Voyager, Paravion Tour şi Business Travel Turism, toate cu afaceri de peste 60 milioane de lei.
Atunci când îşi planifică vacanţele, românii aleg în primul rând destinaţiile din străinătate. Potrivit datelor INS, analizate de KeysFin, 647.000 de turişti au mers în străinătate în 2015 faţă de 564.000 care au ales destinaţiile din ţară.
‘În ceea ce priveşte turismul intern, numărul total include atât turiştii români cât şi cei străini cazaţi oficial în unităţile hoteliere. Ştim foarte bine că există un număr foarte mare de turişti pe destinaţiile interne, precum Litoralul sau Valea Prahovei, care nu sunt raportaţi oficial, fiind cazaţi în pensiuni, vile şi la gazde, astfel că situaţia reală din piaţă trebuie privită cu rezervele de rigoare’, spun analiştii.
Statisticile indică, atât pe turismul intern cât şi pe cel extern, un avans faţă de anii precedenţi. În 2014 au fost înregistraţi 542.000 de turişti care au ales vacanţele externe şi 502.000 care au mers în destinaţiile interne din România.
În ceea ce priveşte vacanţele în străinătate, cele mai căutate destinaţii în 2015 au fost Grecia şi Bulgaria, cu 136.812 turişti, respectiv 110.558 turişti. Turcia, Spania, Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie s-au aflat, de asemenea, în prim-plan, cu câteva zeci de mii de turişti fiecare.
Pe lista destinaţiilor alese de români, printre cele mai exotice se află Mexic, Australia, Iordania, Canada, Siria şi Japonia.
Analiştii estimează că, în 2016, pe fondul provocărilor geopolitice la nivel internaţional, se va realiza o concentrare a prezenţei turiştilor români în destinaţii precum Bulgaria şi Grecia, perdante urmând să fie Turcia, Egiptul şi chiar Franţa, pe fondul temerilor privind atentatele teroriste.