În data de 10 august 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial Partea I, Ordinul nr. 178/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023.
Solicitanţii vor depune cererile de solicitare a sprijinului financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză, la sediul APIA – Aparat Central, până la data de 1 septembrie 2021, în conformitate cu prevederile Ordinului 178/2021 şi Ghidului Solicitantului.
Cererea însoţită de documentele prevăzute în OMADR 178/2021 poate fi transmisă şi prin mijloace electronice şi/sau poştă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate şi datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant.
În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: distileria să fie localizată pe teritoriul României; să deţină autorizaţie valabilă la data începerii procesului de distilare a vinului şi să obţină în urma acestuia un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum; cantitatea de vin pentru care se solicită ajutor pentru distilare în situaţii de criză să fie certificată de către Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicloe (ONVPV) cu privire la dreptul de comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC), vinurilor cu indicaţie geografică (IG) şi vinurilor varietale.
Sprijinul financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză se acordă în avans (valoarea avansului este de maximum 100% din valoarea corespunzătoare volumului estimat, în condiţiile constituirii unei garanţii bancare de 110% din valoarea avansului solicitat) sau după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare.
Valoarea sprijinului este stabilită la 4,52 de lei/litru de vin cu DOC, IG şi 2,66 de lei/litru vin varietal care va fi distilat. Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie şi costul distilării vinului în cauză. Din valoarea sprijinului menţionat, distilatorul plăteşte producătorului care a furnizat vinul către distilerie 3,88 lei/litru de vin cu DOC, IG şi 2,02 lei/litru de vin varietal.
În situaţia în care sumele aferente cererilor de plată selectate depăşesc resursele financiare alocate măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză, valoarea sprijinului se reduce proporţional conform prevederilor OMADR 178/2021.
Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hl. Produsul rezultat în urma distilării vinului pentru care se acordă sprijinul financiar va fi supus procedurii de denaturare pentru a se asigura utilizarea acestuia exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenţei.
Plata sprijinului se face în lei, până la data de 15 octombrie 2021, integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Sursa foto: Agrointel.ro.