APIMONDIA: România, pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al apiculturii
„Din câte ştiu, România are una dintre cele mai bune medii pentru dezvoltarea apiculturii şi pentru albine. La ora actuală, România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al apiculturii”, a afirmat, în deschiderea conferinţei „BeeCome”, Etienne Bruneau.
Reprezentantul APIMONDIA a atras atenţia că, în ultimii ani,apicultura fost afectată de multe pierderi, iar acest lucru este un „semnal de alarmă”, pentru că, a spus el,albinele sunt considerate un fel de indicator al calităţii mediului.
„În momentul în care vedem că albinele dispar, e foarte important să luăm măsuri, să facem ceva pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat Bruneau. El a adăugat că „ceea ce mâncăm, până la urmă, depinde de albine”, care sunt foarte bune polenizatoare. „La ora actuală, este foarte important să convingem agricultura, care este intensivă, că apicultura poate fi un partener de nădejde pentru obţinerea unor produse, a unor condiţii mult mai bune. (…). Aveţi un mediu minunat, aşa că vă rog să-l păstraţi pentru albine şi pentru viaţă”, a conchis Etienne Bruneau.
Alţi reprezentanţi ai unor asociaţii de apicultori din Europa, ca preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti din Germania, Walter Haefeker, şi Henry Clement, fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Apicultorilor din Franţa, au subliniat efectul „nefast” al neonicotinoidelor asupra albinelor, care se confruntă cu o mortalitate excesivă din cauza pesticidelor folosite în agricultură.
„Folosirea noii generaţii de pesticide a constituit în Franţa o catastrofă pentru toţi apicultorii. Încă din 1996 am fost puternic atacaţi de acţiunea acestor pesticide. (…). Am militat mult pentru retragerea acestor pesticide. Încă din 1990, s-a dovedit, prin studii, rolul nefast al lor pentru albine”, a spus Clement, care a menţionat că, în Franţa, neonicotinoidele vor fi interzise definitiv de anul viitor.
El a transmis celor prezenţi la conferinţă să militeze pentru „suprimarea cu desăvârşire” a tuturor pesticidelor folosite în agricultură în România. „Albina este o veritabilă santinelă a mediului înconjurător şi, ca atare, trebuie să o protejăm, fiindcă ne protejăm pe noi”, a opinat acesta.
Considerată de organizatori cel mai important târg apicol din ţara noastră, „Sărbătoarea Mierii” găzduieşte în premieră pentru România conferinţa internaţională „BeeCome”, cel mai important eveniment apicol din Europa, unde sunt prezenţi specialişti de marcă din opt ţări, pentru a discuta problemele şi oportunităţile pieţei internaţionale a mierii.
„Anul acesta, avem deosebita plăcere ca, în cadrul Târgului, să găzduim şi conferinţa „BeeCome”, cel mai mare eveniment apicol european. Sper ca cele trei zile de dezbateri să fie benefice pentru apicultori. Sunt onorat, în calitate de primar al municipiului, că Blajul poate găzdui asemenea evenimente. Sper ca şi această ediţie să fie un succes”, a afirmat primarul Gheorghe Valentin Rotar.
Printre cei prezenţi la evenimentul de deschidere s-au aflat şi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Alexandru Ţacheanu, care a opinat că apicultura este un domeniu care are „de înfruntat foarte multe provocări”, europarlamentarul Daciana Sârbu, care a atras atenţia, printre altele, a problemei mierii contrafăcute din China, ceea ce duce la o „concurenţă neloială”, precum şi parlamentarii Ioan Dîrzu şi Oros Adrian, membri ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.
Mii de apicultori din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi, la sfârşitul acestei săptămâni, la „Sărbătoarea Mierii” din Blaj, ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, care cuprinde atât un târg de miere şi produse apicole, cât şi conferinţe pe teme de apicultură şi spectacole artistice. Sunt prezenţi 150 de expozanţi din circa 20 de ţări.
„Sărbătoarea Mierii” este organizată de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu compania Apidava şi Asociaţia „APIS Târnave” Blaj.