Aplicația românească Pago a procesat anul trecut plăți de peste jumătate de miliard. Adrian Cighi, cofondator: Suntem în proces de atragere a unei investiții care să ne permită extinderea pe noi piețe din Europa
Pago este o aplicație de plăți cu cardul, dintr-un singur cont pentru facturi lunare la diverși furnizori, dar și pentru mai multe tipuri de asigurări, taxe și impozite, reîncărcări de cartelă GSM, precum și pentru donații către ONG-uri din România.
Co-fondatorii Pago, Adrian Cighi și Alexandru-Gala Popescu au lansat aplicaţia în 2017 cu intenția de a le oferi celor care folosesc aplicația mai mult timp pentru lucrurile cu adevărat importante, evitând cozile la ghișeu sau plățile la casieriile furnizorilor de utilități.
În prezent, în Pago sunt înrolați 380 de furnizori, iar până acum au fost înregistrate 9 milioane de plăți și tranzacții de peste un miliard de lei.
„Ideea o aveam de ceva timp, reapărând de fiecare dată când trebuia să ne plătim facturile lunare, dar momentul în care am hotărât că trebuie să facem aplicația a fost când am aflat de la Mastercard că în 2016 în România peste 80% din facturile de utilități se plăteau cu cash. Ne-am gândit că această statistică trebuie să se schimbe în anii următori și este o oportunitate să dezvoltăm noi aplicația care va ajuta la accelerarea acestui trend”, povesteşte co-fondatorul.
Proiectul Pago a fost susţinut la început de cei doi co-fondatori, iar apoi foarte rapid, chiar înainte de lansare, a intrat în acţionariat şi Banca Transilvania. Investiția inițială a fost de 200.000 de euro, urmată de finanțări ulterioare, atât sub forma de credite bancare, cât și de majorări de capital. Pe partea de marketing şi promovare au beneficiat şi de susţinerea Visa şi Mastercard.
În timpul lockdown-ului din martie – mai 2020 a crescut foarte mult numărul de utilizatori Pago și trendul de creștere a rămas accelerat de atunci.
„Pandemia care a început în 2020 ne-a făcut pe toți să căutăm modalități de a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. A te duce să-ți plătești facturile la fiecare furnizor în parte, sau chiar și la bancă, poștă sau punctele de plăți din magazinele alimentare a început să scadă ca popularitate (…) Acum utilizatorii Pago apreciază confortul de a-ți plăti de oriunde și oricând facturile, direct de pe telefonul mobil sau tabletă” continuă Cighi.
Extinderea pe pieţe internaţionale
În 2019, au intrat într-un program de accelerare în Polonia, la finalul căruia şi-au dat seama că există o piață pentru Pago în această ţară. În prezent, aplicația este folosită lunar de peste 15.000 de utilizatori din Polonia, care pot să plătească facturi de la 245 de furnizori locali.
„Anul acesta vom lucra să adăugăm secțiunea de asigurări și vom începe discuțiile pentru integrarea cu o bancă locală, similar cu ce am lansat recent în BT Pay în România”, a mai spus Adrian Cighi.
Tot în 2019, au vrut să se lanseze şi în Croaţia, plan pe care l-au amânat în favoarea Italiei, unde au lansat o variantă beta, urmând ca în acest an să lanseze versiunea completă.
„Am realizat destul de repede că piețe mai mari ca Polonia și Italia sunt cu un potențial mult mai mare pentru noi (…) Dorim în continuare să lansăm Pago și în Croația, alături de alte câteva țări din Europa de Est”.
Potrivit lui Cighi, Italia este piața din Europa cu cel mai mare potențial pentru Pago, având cel mai mare număr de plăți de facturi care nu se fac prin direct debit, dar și un număr foarte mare de furnizori de utilități.
„De asemenea, vedem oportunități în oferirea celorlalte tipuri de plăți, cum sunt asigurările, reîncărcările sau transferul instant de bani”, a declarat antreprenorul.
Planurile pentru 2022: atragerea de finanţări şi lansarea unor noi funcţionalităţi
Pentru 2022, Cighi spune că Pago se află într-un în proces de atragere a unei investiții care să permita extinderea companiei pe noi piețe din Europa precum Polonia, Italia și Spania. Nu poate preciza însă, deocamdată, valorea investiției.
Asta nu înseamnă că investiţiile nu vizează şi utilizatorii din România.
„Dorim, bineînțeles, să creștem numărul de utilizatori activi din România. În prezent avem peste 220.000 de utlizatori activi lunar, număr care sperăm să crească și datorită campaniei ”Treabă Deșteaptă” pe care am lansat-o spre finalul anului trecut, în parteneriat cu Visa. Campania a debutat pe 22.11.2021 printr-un spot TV cu o temă medievală despre cum își plătea Vodă dările în anul 1512, când nu exista Pago, urmat de alte trei spoturi (dintre care am lansat unul deja și urmează să le lansăm și pe celelalte 2 curând). Este prima campanie de acest gen realizată pentru Pago, partea creativa purtând semnătura Sector 7”, spune Adrian Cighi.
Pe partea de functionalități în aplicație, Pago va lansa luna aceasta cu un feature mult așteptat: transferul de bani instant de pe orice card pe orice alt card.
„Va fi practic experiența din Revolut, doar că transferurile se vor face instant între orice două carduri emise de bănci din România sau Revolut. Ulterior, vom extinde această funcționalitate la oricare carduri emise de bănci din UE”, explică Cighi.
Compania lucrează, de asemenea, și la aducerea în aplicație a încheierii de asigurări de locuință, atât a celor obligatorii, cât și a celor facultative, precum și la introducerea de plăți rovinietă și taxă de pod.
Atât ca număr, cât și ca valoare a plăților realizate din Pago, facturile de utilități reprezintă aproape 90%, respectiv 4,1 milioane de plăți dintr-un total de 4,6 milioane procesate în 2021. Urmează ca pondere reîncărcările, cu aproape 350.000 de tranzacții, și asigurările cu aproape 19.000 de polițe achiziționate din Pago în 2021. Valoarea totală a plăților procesate anul trecut a fost de 584 milioane lei.