‘Ne-am axat în special pe Programul Operaţional Capital Uman, fostul POSDRU, care a reprezentat şi cel mai greu program în derularea şi absorbţia fondurilor europene în perioada 2007-2013. Vorbim de peste 234.000 de beneficiari care au generat un volum de 3 milioane de documente scrise pe care în 2014-2020 nu dorim să le mai avem’, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
Potrivit acestuia, de joi beneficiarii Programului Operaţional Capital Uman (POCU) se vor putea înscrie la organismele intermediare.
‘Începând de mâine (joi – n.r.) beneficiarii se vor putea înscrie la organismele intermediare. Vom da astăzi (miercuri – n.r.) un anunţ de presă pentru a aduce la cunoştinţa lor modalitatea de înscriere la organismele intermediare în vederea învăţării acestui instrument. Din 1 noiembrie proiectele pe POCU vor putea fi depuse strict electronic. Până la sfârşitul anului intenţionăm ca toate programele operaţionale din perioada 2014-2020 să aibă la îndemână acest instrument astfel încât până în 2023 toate proiectele pe care România le va finanţa prin această perioadă de programare să se regăsească în acest instrument electronic’, a explicat ministrul Fondurilor Europene.
El a precizat că nu vor mai fi proiecte respinse pentru lipsa ştampilei conform cu originalul, scrie Agerpres.
‘Nu vor mai fi proiecte respinse pentru lipsa ştampilei conform cu originalul. Nu vom mai avea proiecte respinse pentru că beneficiarul şi-a completat în mod greşit bugetul pentru că bugetul se va genera automat. Beneficiarul nu va mai putea fi pus în faţa faptului de a completa foarte multe declaraţii de confidenţialitate, de angajament, de asumare a proiectului pentru că toate acestea se vor regăsi în format electronic în sistem’, a mai spus Nica.
La rândul său, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a spus că documentele încărcate în sistem nu vor putea fi schimbate.
‘Se utilizează semnătură electronică. Orice persoană, inclusiv angajaţii, care accesează bazele de date vor avea o identitate electronică legală, conform legii semnăturii electronice şi nimeni nu va putea să spună că nu este el cel care a accesat. În felul acesta se introduce o facilitate extraordinară. Nu va mai putea nimeni să schimbe documente. Orice fel de încercare de fraudare prin substituirea de documente sau înlocuirea de diverşi parametri a unui proiect practic va fi imposibil pentru că totul va fi auditat. Din momentul în care se startează acest portal, niciun bit nu va fi şters niciodată. Acesta va rămâne pentru istorie şi va putea fi auditat în orice clipă’, a mai afirmat oficialul STS.
Cu ajutorul aplicaţiei MySMIS2014 beneficiarii pot depune proiectele mai rapid, utilizând mediul online. Astfel, cei care doresc să acceseze fonduri europene pot să completeze electronic cererea de finanţare, însoţită de declaraţiile anexe, fără să mai fie nevoie de deplasarea la Autoritatea de Management sau Organismele Intermediare. În plus, după ce vor semna contractele de finanţare, vor utiliza această aplicaţie pe toată durata implementării proiectului pentru a completa rapoarte şi a primi informaţii despre stadiul cererilor de rambursare.