Aplicaţie pentru telefoanele mobile care găseşte „drumul” către 850 de produse agroalimentare atestate

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a lansat vineri, la INDAGRA, Catalogul Produselor Alimentare Certificate, o aplicaţie pentru telefoane mobile care găseşte "drumul" către 850 de produse agroalimentare atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 16:24
Aplicaţie pentru telefoanele mobile care găseşte

„Aplicaţia a fost gândită şi pornită de la o nevoie a Departamentului IT din AFIR care îşi dorea să meargă în zona rurală a României şi să identifice produse certificate validate cu încrederea statului român, că acele produse sunt autentice. La vremea respectivă nu există o astfel de interfaţă cu doar o înşiruire de producători şi detalii fără niciun apetit pentru consumatori. Ei au creionat o aplicaţie destinată telefoanelor mobile, astfel încât orice consumator poate intra pentru a afla ce producători sunt pe o rază de până la 100 de kilometri, care sunt produsele certificate de MADR, care sunt reţetele care conduc la realizarea acestor produse şi în felul acesta să facă mai facilă ajungerea consumatorului efectiv la producător, pentru că ei au conectat această aplicaţie cu hărţile disponibile de la Google astfel încât să te duci la poarta consumatorului şi să îţi achiziţionezi acele produse”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

El a spus că aplicaţia va ajuta consumatorul să se ferească de falsuri, pentru că tot ceea ce certifică MADR pe hârtie va fi introdus automat şi în această aplicaţie, iar toate înscrierile viitoare se vor face exclusiv online.

Chesnoiu a spus că aplicaţia a fost făcută în sistem de voluntariat de angajaţii AFIR, costurile fiind legate doar de timpul muncit în plus de aceşti angajaţi.

„Aplicaţia poate fi folosită pe întreaga planetă atât timp când produsul are un QR cod îl puteţi scana cu această aplicaţie şi va da toate detaliile despre produs, despre reţetă, despre producător, când a fost certificat sau dacă mai are certificat valabil. Dacă un certificat expiră, acest produs este scos automat din baza de date. Urmează să se introducă acum QR cod pe aceste produse. Noi o să-i informăm că există o astfel de aplicaţie şi ei cu siguranţă vor folosi acest mijloc modern”, a spus Chesnoiu.

Aplicaţia va fi extinsă în perioada următoare cu module care vor conţine cramele, podgoriile, dar şi lista monumentelor naţionale finanţate de AFIR.

„Am pornit de la ideea că noi, ca agenţie, finanţăm pensiunile şi agropensiunile şi atunci dacă am făcut pentru produse certificate şi un turist vrea să meargă în judeţul Olt, să se cazeze în comuna Rotunda, la o pensiune pe care AFIR a finanţat-o, să vadă şi ce se întâmplă în jurul acelei pensiuni. Pe de o parte, să aibă acces la toate pensiunile finanţate de noi, pentru că este o garanţie în plus fiind înfiinţate cu bani europeni, şi toate autorizaţiile sunt la zi. Am zis să dezvoltăm zona de produse tradiţionale, zona de crame, vii, podgorii care pot fi vizitate şi pe viitor ne gândim dacă va exista feedback din partea beneficiarilor alte module. Chiar ne-am gândit să introducem şi lista de monumente naţionale pe care le finanţăm: modernizarea şi restaurarea aşezămintelor culturale, biserici şi şcoli. Dacă vor să vadă şi aceste obiective să aibă posibilitatea să le viziteze”, a explicat şeful AFIR.

Aceste nu exclud posibilitatea de a fi incluse în aplicaţie şi târgurile şi expoziţiile destinate producătorilor agricoli.

Potrivit datelor AFIR, Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC) este o aplicaţie care facilitează accesul la informaţiile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu privire la produsele agroalimentare înregistrate pe scheme naţionale şi europene de calitate.

Aplicaţia face legătura directă dintre producătorii autentici de produse româneşti şi consumatori.

CPAC cuprinde: lista cu toate produsele atestate, detalii produs (descriere, locaţie, denumire, tip atestat, categorie produs), vizualizare pe hartă GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate (Tradiţional, DOP, IGP, STG, Reţetă Consacrată etc.), cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, vizualizare detalii despre producători (telefon, adresă sediu social şi punct lucru, listă atestate), căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...