Într-o lucrare publicată recent în Jurnalul IEEE de Inginerie în Medicină și Biologie, echipa de cercetători a raportat că a găsit un model de AI care distinge persoanele asimptomatice de persoanele sănătoase prin înregistrări de tuse forțată, pe care oamenii le-au trimis voluntar prin browsere web și dispozitive precum telefoane mobile și laptopuri.
ECONOMICA.NET a relatat despre această cercetare pe larg AICI.
Cercetătorii au instruit modelul pe zeci de mii de mostre de tuse, precum și pe cuvinte rostite. Când au hrănit modelul cu noi înregistrări de tuse, acesta a identificat cu exactitate de 98,5% pe cei cărora li s-a confirmat că au Covid-19 şi cu 100% pe cei asimptomatici – care au raportat că nu au simptome, dar au ieşit pozitivi la testul pentru virus.
Echipa lucrează la încorporarea modelului într-o aplicație ușor de utilizat, care, dacă va fi aprobată de FDA și adoptată pe scară largă, ar putea fi un instrument gratuit, convenabil și neinvaziv de screening pentru identificarea persoanelor care sunt susceptibile de a fi asimptomatice cu Covid-19. Un utilizator ar putea să se conecteze zilnic, să tusească în telefonul său și să obțină instantaneu informații cu privire la faptul dacă ar putea fi infectat și, prin urmare, ar trebui să se testeze.
„Implementarea eficientă a acestui instrument de diagnosticare a grupului ar putea diminua răspândirea pandemiei dacă toată lumea o folosește înainte de a merge într-o sală de clasă, la locul de muncă sau la un restaurant”, spune co-autorul Brian Subirana, cercetător în Laboratorul Auto-ID al MIT.
Modelul AI, subliniază Subirana, nu este destinat diagnosticării persoanelor simptomatice, sau măsura în care simptomele lor se datorează Covid-19 sau altor afecțiuni precum gripa sau astmul. Punctul forte al instrumentului constă în capacitatea sa de a discerne tusea asimptomatică de tusea sănătoasă.
Echipa lucrează cu o companie pentru a dezvolta o aplicație gratuită de pre-screening bazată pe modelul lor de AI. De asemenea, colaborează cu mai multe spitale din întreaga lume pentru a colecta un set mai mare și mai divers de înregistrări ale tusei, care vor ajuta la formarea și consolidarea acurateței modelului.
După cum propun în lucrarea lor, „Pandemiile ar putea fi un lucru din trecut dacă instrumentele de pre-screening sunt întotdeauna activate în fundal și îmbunătățite în mod constant”.
În cele din urmă, ei doresc ca modelele audio AI precum cel pe care l-au dezvoltat să fie încorporate în difuzoare inteligente și alte dispozitive, astfel încât oamenii să poată obține în mod convenabil o evaluare inițială a riscului lor de boală, poate zilnic.
Această cercetare a fost susținută, în parte, de Takeda Pharmaceutical Company Limited.