‘Credem că este important ca pacienţii să nu sufere în momentul în care medicamentele ieşite de sub brevet îşi aliniază preţul în raport cu preţul de referinţă al medicamentului generic, conform recomandării Consiliului Concurenţei. Înţelegem că este o situaţie specială pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piaţă, iar companiile membre APMGR se angajează să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie’, a declarat marţi directorul executiv APMGR, Laurenţiu Mihai, potrivit unui comunicat transmis presei.
Totodată, APMGR face apel către autorităţi de a regândi în totalitate atât politica de preţ a medicamentului, cât mai ales ‘povara fiscală’ a taxei clawback, care ‘riscă să afecteze grav’ accesul populaţiei la tratamente cu preţ accesibil.
Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe.
Reprezentanţii APMGR reamintesc că ‘singura soluţie’ care ar putea aduce lucrurile ‘în normalitate’ este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.