Aportul României în războiul calităţii alimentelor vândute estului Europei: „produsele din vest se pot consuma”

Ministrul Agriculturii a finalizat analiza privind posibilului dublu standard al produselor alimentare comercializate in tarile din vestul si respectiv estul Europei, dupa o luna in care s-au analizat 175 de probe din produse precum carne, produse din carne, lactate, miere, peste, legume si fructe. Spre deosebire de statele care s-au implicat în problema aceasta, România a venit cu o metodă curioasă: nu a făcut nici o comparaţie, le-a testat doar calitatea. 
Alina Stanciu - lun, 10 apr. 2017, 12:08
Aportul României în războiul calităţii alimentelor vândute estului Europei:

Toate produsele analizate au fost prelevate insa exclusiv din 11 lanturi de hypermarketuri si supermarketuri din Romania, fara a se face vreo comparatie cu aceleasi produse vandute in vreuna dintre statele vestice membre UE.

Alimentele analizate au provenit din spatiul intracomunitar. Astfel, singura problema descoperita a fost la o proba de miere poliflora ambalata in borcane de 500 de grame provenita din Franta – Fleur de Miel – unde s-a depistat o problema de calitate – o depasire de 50% a procentului enzimatic –  care nu pune insa in pericol sanatatea consumatorilor, au anuntat expertii ANSVSA implicati in analiza. Acestia au retras 108 borcane din cele 396 cat a avut lotul.

In rest, s-au descoperit legume si fructe cu urme de reziduuri, dar sub limita admisa de Regulamentele UE.

Cum explică ministrul

Intrebat de ce nu s-au facut analize comparate intre produsele din Romania si cele comercializate in Vestul Europei, ministrul Agriculturii, Petre Daea a explicat ca legislatia comunitara nu i-a permis acest lucru.

„Si noi dorim sa facem acest lucru (comparatia n.red) dar dorim sa o facem in spiritul legilor si a Regulamentelor din acest domeniu. Nu avem competenta legala de a preleva probe pe teritoriul altui stat. De aceea, am adresat omologilor mei din cinci state membre, Germania, Italia,Belgia, Olanda si Franta o scrisoare prin care ii rog sa ne dea posibilitatea expertilor nostri impreuna cu expertii lor sa preleveze probe astfel incat sa le putem compara. Altfel nu poti sa o faci”, a declarat Daea.

Potrivit acestuia, scrisoarea a fost trimisa vinerea trecuta. „Aceasta nu este o ancheta. Dar am socotit necesar sa facem o analiza pentru a asigura populatia ca pe rafturile magazinelor sunt alimente ce se pot consuma, nu sa alarmam lumea. Nu poti compara decat daca produsele au acelasi furnizor, daca au aceeasi calitate, daca au aceeasi eticheta, aceeasi origine”, a mai precizat Daea care nu a stiut sa spună care au fost costurile acestor analize de laborator.

În analiza au fost implicate 3 laboratoate din subordinea ANSVSA, iar analizele au inclus, printre altele conţinutul de grăsime, de sare, adaosuri de grăsimi vegetale, conţinutul de pesticide sau aditivi.

Solvacia şi Ungaria au putut face comparaţia

Problema produselor de calitate diferită livrate de companiile din vest în Europa de est a fost ridicată recent de Cehia, Ungaria, Poloniei și Slovacia. Statele au fîcut anchete din care au reieşit astfel de diferenţe.

Slovacia şi Ungaria au desfăşurat anchete din care a reieşit că jumătate dintre produsele consumate de cetăţenii lor sunt de o calitate mai slabă faţă de aceleaşi produse comercializate pe rafturile magazinelor din Vestul Europei. Aici găsiţi toate detaliile.

Băiculescu, ANF: Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita admisă în legume şi fructe provenite din ţările UE

Probele prelevate din legume şi fructe provenite din ţările Uniunii Europene pentru depistarea conţinutului de reziduuri de pesticide sunt conforme şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, a anunţat, luni, directorul general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF), Doina Băiculescu, citată de Agerpres.

‘În urma tematicii de control efectuate în luna martie, ANF a prelevat 52 de probe din supermarketuri, toate fiind conforme cu prevederile regulamentelor europene privind conţinutul reziduurilor de pesticide. Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă, la 27 de probe lipseau în totalitate, iar la 25 au fost depistate reziduuri, dar sub limita maximă admisă’, a precizat Băiculescu.

Au fost recoltate 14 probe la ardei, 15 la tomate, două de brocolli, şapte probe la castraveţi, trei la conopidă, una la dovlecei, două la mere şi opt la salată verde.

Reprezentaţii ANPC au anunţat, de asemenea, că toate cele 46 de probe din sortimente din carne de origine Germania, Spania şi Italia respectau parametrii fizico-chimici declaraţi pe etichetă, precum şi valoarea nutriţională.

‘Conform buletinelor de analiză, nu au fost constatate depăşiri semnificative care să ateste o calitate neconformă faţă de ceea ce se declara pe eticheta produselor. Nu au fost nereguli pe conţinutul de grăsime, proteină şi sare declarate pe etichete şi nici în ceea ce priveşte valoarea energetică în cazul cârnaţilor sau crenwurştilor din pui din Germania şi Italia. De asemenea, au fost prelevate 46 de probe pe produse din lapte, lactate proaspete şi brânzeturi, pentru determinarea unor eventuale adaosuri de grăsimi vegetale. Nu s-au constatat, iar parametrii de grăsime şi sare au corespuns informaţiilor de pe etichete. Cele 16 probe din peşte şi produse din peşte nu au prezentat abateri faţă de prevederile legale. Din verificarea modului de etichetare nu s-au constatat abateri de la regulament’, a spus un consilier al ANPC, prezent la conferinţa de presă organizată, luni, de Ministerul Agriculturii.

La rândul său, Sorin Borţea, de la ANSVSA, a precizat că probele recoltate au provenit de la produse din întreaga Europa, printre care Franţa, Germania, Spania, Danemarca, Croaţia şi Slovenia.

‘A fost verificată trasabilitatea, conform etichetării, aceasta fiind asigurată până la producător, iar din probele recoltate doar la mierea de albine s-a găsit o depăşire a nivelului de HMF, un coeficient enzimatic al mierii. Produsul a fost retras din consum. Procentul de grăsime, umiditate, valori energetice şi determinări de specie fiind corespunzătoare etichetelor producătorilor’, a spus Borţea.

Sursa Foto: www.vice.com

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...