În trimestrul patru Apple a vândut 17,7 milioane de telefoane mobile pe piaţa americană, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, potrivit datelor Strategy Analytics.
Nivelul vânzărilor conferă Apple o cotă de 34% pe piaţa americană în ultimele trei luni ale anului trecut, înaintea Samsung, care a comercializat 16,8 milioane de telefoane, nivel echivalent cu o cotă de 32%.
Livrările totale de telefoane pe piaţa americană au crescut cu 4% în ultimele trei luni ale anului trecut, la 52 milioane de unităţi.
Apple are o poziţie puternică în SUA, dar se confruntă cu intensificarea concurenţei din partea Samsung şi a altor producători de smartphone-uri care folosesc sistemul de operare Android al Google.
Samsung produce şi telefoane mai ieftine, cu funcţii mai puţin sofisticate, şi este lider mondial pe piaţa aparatelor mobile, cu vânzări de peste 100 de milioane de unităţi în trimestrul al patrulea.
„Succesul Apple a fost alimentat de ecosistemul iPhone şi AppStore, preţurile subvenţionate generos de operatorii de telecomunicaţii şi marketingul extins pentru noul model iPhone 5”, a declarat Neil Mawson, analist la Strategy Analytics în Londra.
Totuşi, portofoliile mai largi de produse ale Samsung şi ale altor producători au început să erodeze creşterea Apple la nivel global. Luna trecută, Apple a raportat cea mai lentă creştere a profitului după 2003 şi cea mai slabă creştere a vânzărilor din ultimele 14 trimestre.
Samsung ar putea recâştiga în 2013 prima poziţie pe piaţa americană, cu noi modele precum Galaxy S4.
Pe piaţa mondială a tabletelor, vânzările totale au urcat cu 75%, la 52,5 milioane unităţi în trimestrul patru, potrivit datelor companiei de analiză a pieţei IDC, publicate joi. Cota de piaţă a Samsung a crescut de la 7,3% la 15%, iar cea a Apple a scăzut de la 52% la 44%.