Producătorul de iPhone a plătit săptămâna trecută 95 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv în care reclamanții au susținut că și-au înregistrat în mod obișnuit conversațiile private după ce au activat Siri în mod neintenționat și au dezvăluit aceste conversații unor terțe părți, cum ar fi agenții de publicitate.
Asistenții vocali reacționează de obicei atunci când oamenii folosesc „cuvinte fierbinți” precum „Hei, Siri”. Compania a negat aceste afirmații și nu le-a admis în acordul său de săptămâna trecută, în care zeci de milioane de clienți Apple pot primi până la 20 de dolari per dispozitiv compatibil Siri, cum ar fi iPhone-urile și ceasurile Apple.
„Apple nu a folosit niciodată datele Siri pentru a construi profiluri de marketing, nu le-a făcut niciodată disponibile pentru publicitate și nu le-a vândut nimănui în niciun scop”, a declarat Apple miercuri.
Apple a emis declarația după ce utilizatorii și comentatorii rețelelor sociale au interpretat acordul ca o confirmare a faptului că acuzațiile sunt adevărate.
În declarația sa, compania din Cupertino, California, a spus că anumite funcții necesită intrare în timp real de la serverele Apple și doar în astfel de cazuri Siri folosește cât mai puține date posibil pentru a oferi un rezultat precis.
„Apple nu reține înregistrările audio ale interacțiunilor Siri decât dacă utilizatorii optează în mod explicit pentru a ajuta la îmbunătățirea Siri și chiar și atunci, înregistrările sunt folosite exclusiv în acest scop”, a spus Apple, adăugând că va continua să dezvolte tehnologii pentru a face Siri și mai privat.
Un proces similar în numele utilizatorilor Google este pe rol la tribunalul federal din San Jose, California. Reclamanții sunt reprezentați de aceleași case de avocatură ca și în cazul Apple.