Apple creează o maşină electrică. Va ajunge pe piaţă în 2019

Apple a intensificat programul de dezvoltare a unui automobil electric, care a primit statutul intern de "proiect angajat ferm", cu ţinta de intrare pe piaţă în 2019, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Wall Street Journal. La maşina Apple, numită pentru moment proiectul "Titan", lucrează deja o echipă de 600 de persoane, care urmează să fie triplată.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 12:24
Apple creează o maşină electrică. Va ajunge pe piaţă în 2019

Compania americană, cunoscută pentru produse precum iPhone, iPad, computerele Mac sau platforma de distribuţie media iTunes, a decis să creeze o maşină sub brandul propriu după ce a petrecut mai bine de un an în faza de studii de fezabilitate.

La proiectul „Titan” lucrează deja experţi în automobile fără pilot, însă sursele citate au subliniat că prima generaţie a maşinii electrice Apple nu va fi capabilă de funcţionare complet independentă de şofer, această dotare fiind mai degrabă un proiect pe termen lung.

Prin investiţia în dezvoltarea unui autoturism electric, Apple pariază că poate pătrunde piaţa auto folosind greutatea brandului propriu, alături de designul specific şi tehnologiile care au ajutat-o să se impună pe piaţa smartphone-urilor şi computerelor personale, precum senzori avansaţi şi integrarea hardware-software.

Contactaţi de WSJ, reprezentanţii Apple au refuzat să comenteze informaţiile.

Rămân multe întrebări fără răspuns în ceea ce priveşte atacul Apple la industria auto. Nu se ştie dacă maşina va fi fabricată de un partener industrial, aşa cum iPhone-ul este produs de Hon Hai Precision Industry (Foxconn) din China. Marea majoritate a companiilor producătoare de maşini au fabrici proprii, însă Apple nu a avut până acum o strategie de producţie „în casă”, ocupându-se doar de designul ingineresc şi de software.

Totodată, ţinta de ieşire pe piaţă în 2019 este una ambiţioasă având în vedere că vorbim despre o companie care nu are deloc experienţă în domeniu. Apple are însă resurse să atragă oamenii cheie de care are nevoie. Din informaţiile Wall Street Journal, compania a angajat deja numeroşi veterani din industria auto, alături de experţi reputaţi în domeniul sistemelor de baterii.

Dincolo de dezvoltarea propriu-zisă a unui prototip apar obstacolele legale şi regulatorii: procedurile şi bateria de teste – de siguranţă, de eficienţă, de conformitate – prin care trebuie să treacă o maşină înainte de a ajunge la consumatori sunt complexe şi îndelungate.

În prezent, cele mai cunoscute şi bine vândute automobile electrice sunt produse de Tesla (SUA) şi Nissan (Japonia). Piaţa globală a maşinilor electrice a avut parte de o evoluţie slabă, din cauza tarifelor tot mai scăzute ale carburanţilor, preţurilor mari ale autoturismelor, costurilor ridicate de întreţinere şi autonomiei scăzute oferită de sistemele de baterie încorporate. Absenţa unor reţele dezvoltate de alimentare cu energie – „prize” de-a lungul drumurilor, spre exemplu – amplifică această ultimă problemă.

Totuşi, în UE şi în multe zone din lumea dezvoltată standardele de emisii poluante impuse industriei auto sunt tot mai stricte. Marii producători auto au investit deja miliarde, în ultimii ani, în dezvoltarea şi producţia de maşini electrice, iar mai toate mărcile cunoscute vor avea o gamă bine pusă la punct de astfel de vehicule până la sfârşitul acestui deceniu. Astfel, un eventual automobil Apple va concura cu modele cu propulsie electrică de la mărci cu zeci de ani de tradiţie, de la Ford, Renault, Chevrolet şi Toyota la Audi şi Porsche.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...