Potrivit unei surse din interiorul companiei, Apple a depus o cerere la organismul de supraveghere a pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission -SEC) pentru a putea emite obligaţiuni şi, în perioada următoare, va avea o serie de întâlniri cu potenţiali investitori organizate de Deutsche Bank şi Goldman Sachs.
Apple, singura mare companie din sectorul IT fără datorii, a surprins pieţele financiare săptămâna trecută când a anunţat că ar putea vinde obligaţiuni, pentru prima dată în istoria sa, pentru a putea strânge cele 100 de miliarde de dolari pe care are de gând să le returneze acţionarilor până la finele lui 2015. Potrivit analiştilor, Apple dispune în prezent de lichidităţi în valoare de aproximativ 145 de miliarde de dolari, însă numai 45 de miliarde sunt disponibile în SUA, insuficient pentru a putea finanţa în întregime programul de răscumpărare de acţiuni.
Firma de cercetare CreditSights estimează că Apple ar putea emite obligaţiuni de 15 până la 20 de miliarde de dolari în următorii trei ani. Chiar dacă Apple nu beneficiază de un rating de top ‘AAA’, analiştii estimează că orice obligaţiune vândută de producătorul iPhone şi iPad se va bucura de o cerere mare în rândul investitorilor iar Apple va strânge fonduri cu costuri mai mici decât Microsoft.