Sursele citate afirmă că board-ul Apple este pe cale să înceapă demersurile pentru identificarea unui candidat, măsură susţinută şi de unii investitori care şi-au redus în ultimele luni participaţiile la companie.
O sursă din rândul investitorilor susţine că există mişcări în interiorul companiei în vederea identificării unui candidat cu credibilitate şi experienţă în industria IT pentru funcţia de CEO, „astfel încât Apple să nu aibă soarta Hewlett-Packard”.
Îngrijorarea investitorilor privind conducerea Apple s-a agravat deoarece nu există niciun semnal că declinul acţiunilor se va opri curând.
După ce au atins în septembrie nivelul record de 702 dolari, acţiunile Apple au scăzut puternic, până la 390 de dolari la finalul săptămânii trecute.
Majoritatea analiştilor de pe Wall Street şi-au păstrat însă poziţia favorabilă faţă de Apple. Dintre cei 37 de analişti financiari de la marile bănci şi firme de investiţii de pe Wall Street care urmăresc activitatea Apple, nici unul nu a retrogradat acţiunile companiei la „vinde”, iar 25 continuă să recomande ferm „cumpără”. Alţi şase recomandă „cu moderaţie” acumularea de acţiuni Apple, iar tot atâţia consideră că acţiunile companiei ar trebui păstrate.
Unul dintre principalele motive din spatele atitudinii pozitive a băncilor de pe Wall Street faţă de Apple este rezerva uriaşă de bani lichizi a companiei, estimată la 137 miliarde de dolari.
Totodată, produsele Apple continuă să beneficieze de o cerere solidă pe piaţă, chiar dacă vânzările, profitul şi preţul acţiunilor nu mai înregistrează creşterile puternice din ultimii ani.
Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piaţă de la începutul anului, pe fondul temerilor investitorilor privind frânarea vânzărilor companiei pe o piaţă tot mai aglomerată, care se apropie cu paşi repezi de saturaţie.
Tim Cook a preluat funcţia de director general al Apple în august 2011, la scurt timp după retragerea lui Steve Jobs, care a murit la scurt timp.