Apple va trimite echipe de audit la trei fabrici din China ale companiei Pegatron, unul dinte cei mai mari furnizori ai grupului american, acuzat de către organizaţia non-profit China Labor Watch că încalcă numeroase reglementări şi standarde în domeniul muncii, oferind angajaţilor condiţii extrem de proaste.
Una dintre principalele nemulţumiri semnalate de China Labor Watch se referă la salariile mici acordate de Pegatron, care determină angajaţii să lucreze în exces peste program, potrivit CNN Money.
Organizaţia estimează că angajaţii de la trei fabrici importante ale Pegatron lucrează în medie 66-69 ore pe săptămână. Apple impune în regulamentul pentru furnizori o săptămână de lucru de maximum 60 de ore, cu excepţia apariţiei unor circumstanţe excepţionale.
Raportul descrie de asemenea situaţii de abuz din partea managementului, probleme legate de sănătate şi siguranţa muncii, poluare şi angajarea minorilor care nu au împlinit vârsta minimă pentru a intra în câmpul muncii.
Reprezentanţii Apple în China au afimat că producătorul iPhone şi iPad va verifica imediat situaţia de la fabricile menţionate în raport.
„Acest raport cuprinde acuzaţii noi, pe care le vom investiga imediat. Dacă auditurile noastre vor releva că muncitorii au fost plătiţi prea puţin sau nu au fost plătiţi în concodranţă cu orele lucrate, vom cere Pegatron să le ramburseze sumele”, a afirmat un purtător de cuvânt al Apple la Beijing.
Compania americană a precizat că a efectuat, din 2007, un număr de 15 audituri complete la mai multe fabrici Pegatron.
China Labour Watch susţine că Apple a crescut comenzile către Pegatron de la începutul acestui an, compania chineză fiind responsabilă de producţia variantei mai ieftine a iPhone despre care se zvoneşte că va fi lansată în următoarele luni.
Foxconn, cel mai mare furnizor chinez al Apple, a fost subiectul mai multor scandaluri în ultimii ani privind condiţiile dificile de muncă din fabrici. O serie de sinucideri care au avut loc în 2010 la fabricile Foxconn din China au atras atenţia media asupra programului de lucru prea lung, condiţiilor proaste de cazare a angajaţilor şi problemelor de protecţia muncii. Compania taiwaneză a fost nevoită să implementeze mai multe măsuri în sprijinul angajaţilor, cea mai importantă dintre acestea fiind creşterea salariilor.
În ianuarie 2012, Apple şi organizaţia independentă Fair Labor Association au derulat inspecţii la fabricile Foxconn.