În perioada aprilie-iunie 2016, Apple a vândut 40,4 milioane de telefoane iPhone, cu 15% mai puţin decât cele 47,5% milioane unităţi în perioada similară a anului trecut, dar mai mult decât cele 40,02 milioane unităţi prognozate de analişti.
Vânzările de telefoane iPhone reprezintă aproximativ două treimi din vânzările totale ale Apple. De asemenea, în trimestrul care tocmai s-a încheiat, Apple a vândut mai puţine tablete iPad, computere Mac şi ceasuri inteligente Apple Watch decât în trimestrul precedent, în schimb veniturile din servicii au crescut cu 19%.
În aceste condiţii, profitul net trimestrial a scăzut cu 27%, până la 7,8 miliarde de dolari, sau 1,42 dolari pe acţiune, peste estimările analiştilor care mizau pe un rezultat net de 1,39 dolari pe acţiune, în timp ce cifra de afaceri a coborât cu 14,6%, până la 42,4 miliarde de dolari, de asemenea peste estimările analiştilor care se bazau pe o cifră de afaceri de 42,1 miliarde de dolari.
‘Suntem încântaţi să anunţăm rezultate pe trimestrul al treilea care reflectă cererea puternică a consumatorilor şi performanţe pe care le aşteptam la debutul trimestrului’, a declarat directorul general de la Apple, Tim Cook, într-un comunicat de presă.
Publicarea unor rezultate trimestriale care arată că Apple a vândut mai multe telefoane iPhone şi a realizat venituri peste estimările analiştilor a făcut ca acţiunile Apple să urce cu 7% în schimburile electronice care urmează închiderii bursei de la New York.
Cu toate acestea, Apple a ajuns la un moment critic. Veniturile au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv după 13 ani de creştere continuă. Chiar dacă rămâne cea mai valoroasă companie din lume, în funcţie de capitalizarea de piaţă, şi generează profituri mai mari decât orice altă companie, principalele sale produse hardware iPhone, iPad şi Mac sunt în scădere, iar noile produse nu se bucură de succesul necesar pentru a putea susţine vânzările.
În acelaşi timp, Apple se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai agresivă în special pe piaţa din China, în Europa este implicată într-o anchetă fiscală care ar putea să se finalizeze cu o amendă de mai multe miliarde de dolari, iar în SUA a intrat în conflict cu guvernul federal pe tema poziţiei sale cu privire la datele personale.