Potrivit Wall Street Journal ancheta Comisiei Europene vizează două acorduri fiscale încheiate între grupul american şi autorităţile irlandeze, datând din 1991 şi 2007, şi care pot fi catalogate drept ajutoare de stat ilegale. La rândul său Financial Times susţine că Apple a încheiat mai multe acorduri secrete cu autorităţile irlandeze care permit companiei americane să plătească taxe mai mici de 2%.
Însă Apple, care operează în Irlanda încă din ani 1980, susţine că acordurile sale cu Irlanda nu au încălcat nicio lege. ‘Nu a existat niciun acord special, nu a existat niciodată ceea ce ar putea fi considerat drept ajutor de stat’ susţine directorul financiar de la Apple, Luca Maestri.
Bruxellesul investighează şi alte acorduri similare încheiate de lanţul de cafenele Starbucks cu Guvernul olandez, precum şi de Fiat Finance and Trade, divizia financiară a constructorului auto italian Fiat, cu autorităţile din Luxemburg. Comisia Europeană are puterea de a recupera ajutoarele de stat considerate ilegale pe o perioadă de 10 ani. Deşi decomandată executivul comunitar nu are o estimare cu privire la sprijinul de stat ilegal de care a beneficiat Apple, se estimează că acesta ar putea să se ridice la mai multe miliarde de euro.