Apple va plăti un impozit de 38 de miliarde de dolari pentru repatrierea fondurilor din străinătate

Economica.net
18 01. 2018
iphone_x_5758576757848_42478500

Producătorul telefoanelor iPhone nu a precizat însă cât va repatria din cele 252,3 miliarde de dolari pe care le are depozitate peste hotare, cele mai mari fonduri deţinute vreodată de o companie americană.

‘Apple este o ‘poveste de succes’ cum nu se întâmplă decât în America de Nord. Sprijinul nostru oferit economiei americane are o istorie lungă şi suntem mândri să îl extindem’, a declarat directorul Apple, Tim Cook.

Fără a fi o surpriză, anunţul celor de la Apple a fost salutat de liderul de la Casa Albă care a făcut din repatrierea fondurilor multinaţionalelor una din temele sale favorite. ‘Am promis că politicile mele vor permite companiilor precum Apple să repatrieze mari cantităţi de bani în SUA. Este grozav să vedem că Apple face acest lucru în urma reducerilor de impozite’, a declarat Trump într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Reforma fiscală care a fost adoptată la finele lunii trecute de Congresul SUA oferă, pentru o perioadă limitată, companiilor americane posibilitatea de a repatria profiturile realizate peste hotare la o cotă de impozitare variind între 8% ş 15,5%. Acest impozit, care poate fi plătit în tranşe pe mai mulţi ani, ar urma să aducă cel puţin 220 miliarde de dolari la bugetul statului federal. Anterior, profiturile evitau în totalitate plata impozitelor dacă erau păstrate peste hotare şi erau impozitate cu 35% dacă erau repatriate în SUA. Din acest motiv, marile companii americane au acumulat sume considerabile în străinătate, în cazul Apple fiind vorba de peste 250 de miliarde de dolari.

Anunţul celor de la Apple cu privire la impozitul pentru fondurile repatriate nu ar urma să aibă un impact semnificativ asupra sănătăţii financiare a unei companii cu o capitalizare bursieră de peste 900 miliarde de dolari. La începutul lunii noiembrie, Apple a raportat un profit net anual de 48,3 miliarde de dolari la o cifră de afaceri de 229 miliarde de dolari.