“În ceea ce priveşte evoluţia numărului de prosumatori, la analiza realizată pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021, se constată o creștere liniară a numărului de prosumatori în perioada ianuarie – septembrie 2020, urmată de o creștere semnificativă în perioada septembrie – decembrie 2020, odată cu intrarea în vigoare a modificării legislative privind creșterea puterii instalate de la 27 kW la 100 kW, care continuă în anul 2021 ajungând la un număr de 13 596 prosumatori la sfârşitul anului, arată ANRE.
Iată evoluția în timp:
A crescut și puterea instalată din centralele prosumatorilor, care a ajuns la 85 MW. “Din analiza datelor prezentate se constată o creștere liniară a puterii instalate aparţinând prosumatorilor în perioada ianuarie – septembrie 2020, urmată de o creștere semnificativă în perioada septembrie – decembrie 2020, odată cu intrarea în vigoare a modificării legislative privind creșterea puterii instalate de la 27 kW la 100 kW, care continuă în anul 2021 ajungând la valoarea de 84 946 kW putere instalată la sfârşitul anului”
Iată cum a evoluat puterea instalată:
Cei mai mulți prosumatori sunt în Oltenia, iar cea mai mare capacitate instalată a prosumatorilor este în zona Muntenia.
„Situaţia privind distribuţia prosumatorilor pe operator de distribuţie ne indică faptul că operatorul de distribuţie Distribuţie Energie Oltenia are racordaţi la reaţeaua proprie un procent de 20% din totalul prosumatorilor, ceilalţi operatori de distribuţie au racordaţi prosumatori care reprezintă un procent cuprins între 11 si 16% din totalul prosumatorilor, mai puţin operatorul de distribuţie OMV Petrom care deţine în portofoliu un număr de 3 prosumatori (…)
Din analiza datelor pentru distribuţia puterii instalate aferentă unităților de producere a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile aparţinând prosumatorilor racordați la rețeaua proprie a operatorilor de distribuție se constată că Operatorul de distribuţie E-Distribuţie Muntenia deţine un portofoliu de 24 % din totalul puterii instalate, 4 operatori de distribuţie se situează între 10% şi 15% din totalul puterii instalate, cu un portofoliu de 52 %, iar ceilalţi 3 operatori de distribuţie se situează între 7 % şi 9 % din totalul puterii instalate cu un portofoliu de 24 %”, arată ANRE.
Iată și distribuția pe județe a puterii instalate:
“Un studiu european de cercetare a concluzionat că, în următorii ani, guvernele europene, naționale și locale au o șansă unică de a sprijini „prosumerismul” și astfel o tranziție energetică eficientă și justă din punct de vedere social. Resursa cheie sunt cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă şi care ar putea furniza până la 89% din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050.
Studiul menţionat ȋn antecedenţă privind ,,Prosumatorii rezindenţiali din Uniunea Europeană” publicat în anul 2017, accesibil pe site-ul CE, estima o putere instalată totală în zona rezidenţială a României în anul 2020 de aproximativ 15 MW, respectiv în anul 2021 -15 MW . La finele anului 2020, conform datelor ANRE puterea instalată a prosumatorilor este de 16,198 MW, în timp ce în anul 2021 evoluţia puterii instalate a prosumatorilor ajunge la cca. 85 MW.
Se poate observa că pe parcursul anului 2021 domeniul prosumatorilor a devenit unul dintre cele mai dinamice domenii ale sectorului de energie electrică”, concluzionează ANRE.