Aproape 14.000 de prosumatori sunt înregistrați acum în România. Ce reglementări urmează pentru ei
Cei mai mulți sunt racordați la rețeaua Distribuție Energie Oltenia (2.722), urmați de cei din zona Transilvania Sud (2.232) și Delgaz Grid (1.769).
„Sunt prosumatori finanţaţi din partea statului (prin programul de subvenționare al Administrației Fondului pentru Mediu n.red.), dar şi unii care au acumulat ca furnicuţa şi au vrut să strângă şi au făcut calcule de randament al investiţiilor. Acum suntem cumva sub această compensare cantitativă, botezată în EnergiaTa drept „compensare creativă”, pentru că nu se înţelege exact ce se plăteşte şi care este efectul acestei compensări”, a spus Claudiu Butacu.
ANRE a finalizat recent metodologia privind comercializarea energiei produse de prosumatori și a dat un comunicat de presă pe această temă, pe care îl regăsiți AICI. În esență, este vorba despre introducerea compensării cantitative pentru prosumatorii cu instalații de până la 200 kW. Discuția este dacă se compensează integral, 1 la 1, cantitatea de energie injectată în rețea, sau se face compensare doar la nivelul energiei active, adică prosumatorul plătește tarifele de rețea și taxele pentru energia pe care și-o ia înapoi din rețea. Compensarea cantitativă se acordă la cererea prosumatorului.
Metodologia nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
Până la momentul în care compensarea va intra în vigoare prosumatorii primesc de la furnizori circa 0,54 lei/kWh, prețul mediu de pe piața spot a anului trecut.