Aproape 140.000 de cereri de finanţare depuse la APDRP, în valoare de peste 17 miliarde de euro

Numărul cererilor de finanţare conforme depuse la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) până în prezent a ajuns la aproape 140.000, însumând solicitări de peste 17 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, a anunţat marţi instituţia.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 11:48
Aproape 140.000 de cereri de finanţare depuse la APDRP, în valoare de peste 17 miliarde de euro

Raportat la alocarea de 10 miliarde euro, pentru întreaga perioadă de implementare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, interesul pentru fonduri nerambursabile pentru investiţii în agricultură, înregistrat până în acest moment, reprezintă 175%.

Faţă de numărul cererilor de finanţare depuse până la sfârşitul anului 2011, solicitările au crescut cu 68%. Pentru măsurile de investiţii gestionate de APDRP, în 2012 au fost depuse 40.375 proiecte, pentru care s-au solicitat 2,163 miliarde de euro.

„Concluzia evidentă a analizei solicitărilor de fonduri europene este că apetitul pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală a românilor este din ce în ce mai mare. Dacă la început, în 2007, exista o reticenţă în a face investiţii în agricultură, astăzi situaţia este cu totul alta: cererea a depăşit cu mult alocările pe măsuri. Alocarea iniţială pentru PNDR reprezintă azi doar 57% din nevoia de investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală”, a declarat într-un comunicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Cea mai accesată măsură de investiţii a fost 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Numărul cererilor depuse este de 22.493, însumând 629,9 milioane euro, ceea ce reprezintă 189% faţă de 331,8 milioane euro, suma alocată pentru perioada 2007-2013.

Cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri prevăd investiţii mixte (culturi vegetale și creșterea animalelor), fiind urmate de proiecte care vizează investiţii în culturi de câmp.

O altă măsură de investiţii accesată este 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”. În total, cele 9.499 cereri de finanţare conforme depuse, echivalentul a 1,3 miliarde euro, reprezintă 252% faţă de suma alocată.

În ceea ce priveşte Măsura 121- „Modernizarea exploataţiilor agricole”, numărul total al cererilor de finanţare depuse este de 7.224, iar valoarea fondurilor nerambursabile solicitate este de 2,78 miliarde euro.

Nevoia de finanţare a potenţialilor beneficiari pentru a investi în creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere – Măsura 123 şi Schemele de Ajutor de Stat aferente – se ridică la 2,147 miliarde de euro, pentru care au fost depuse un total de 2.483 proiecte.

Investiţiile prin Măsura 123 vizează construirea spaţiilor pentru depozitare (nutreţuri, cereale, cartofi) dotate cu uscătoare sau aparatură de laborator, construirea spaţiilor pentru procesare (ciuperci, cereale, ulei etc.) sau a morilor de făină.

Un alt domeniu solicitat este încurajarea activităţilor turistice. Pentru investiţii prin Măsura 313, finanţarea europeană solicitată de cei 3.703 potenţiali beneficiari se ridică la 570 de milioane de euro.

Pentru Măsura 125 – „Investiţii pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, alocarea de 537 milioane euro a fost de asemenea depăşită. Totalul de 1.701 proiecte depuse au o valoare eligibilă nerambursabilă de 1,78 miliarde euro, procentual însemnând 333% faţă de alocarea din PNDR.

În ceea ce priveşte Măsura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, fondurile alocate acesteia, în valoare de 1,72 miliarde euro reprezintă doar 22,6% din solicitări. În total, pentru această măsură s-au depus 3.225 de cereri de finanţare a căror valoare eligibilă nerambursabilă este de 7,6 miliarde euro. Alocarea financiară a fost epuizată încă din anul 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...