Aproape 2.000 de străzi din sectoarele 1 şi 5 vor fi deszăpezite de Romprest la iarnă

Romprest va interveni la iarnă pentru deszăpezirea a 1.080 de străzi din Sectorul 1 al Capitalei şi a altor 872 din Sectorul 5, serviciile urmând să fie asigurate de societate până în 15 martie 2013.
Economica.net - joi, 22 nov. 2012, 13:46
Aproape 2.000 de străzi din sectoarele 1 şi 5 vor fi deszăpezite de Romprest la iarnă

Potrivit reprezentanţilor firmei Romprest, utilajele de deszăpezire şi de împrăştiere a materialelor antiderapante vor acţiona pe 1.080 de străzi din Sectorul 1, adică pe 5.500.000 de metri pătraţi de carosabil.

„Pentru activitatea din această iarnă, Romprest a investit, 3,5 milioane de euro în dotări şi utilaje aferente activităţii de deszăpezire. Principalele achiziţii au fost 18 utilaje noi, multifuncţionale, pentru pluguit şi combaterea poleiului şi 50 de pluguri mici, profesionale, pentru eficientizarea acţionării pe străzile secundare”, a declarat, joi, directorul de management al Romprest, Elena Barabancea.

În Sectorul 1 vor acţiona 90 de utilaje,”cu 20 la sută” mai multe decât în sezonul trecut, iar personalul care va interveni pentru deszăpezire este de minimum 200 de persoane pe fiecare schimb.

„Numărul de personal poate fi dublat, în funcţie de condiţiile meteo”, a precizat Barabancea.

De asemenea, firma Romprest va interveni pentru deszăpezire şi în Sectorul 5, conform înţelegerii avute cu Primăria Capitalei.

Pentru intervenţia din Sectorul 5 al Capitalei, utilajele vor fi poziţionate în cinci puncte fixe, respectiv în Piaţa Constituţiei, la Academia Militară, în Ferentari, la Pieptănari, precum şi la intersecţia străzilor Alexandria şi Bucureşti-Măgurele, Sebastian şi 13 Septembrie.

În Sectorul 5 vor fi deszăpezite de Romprest 872 de străzi, respectiv 2.300.000 metri pătraţi de carosabil. Pentru aceasta sunt pregătite 25 de utilaje, şi minimum 150 de angajaţi pentru fiecare schimb.

Serviciile de deszăpezire şi combatere a poleiului sunt asigurate în perioada 15 noiembrie 2012 – 15 martie 2013, perioada fiind stabilită cu autoritatea contractantă.

Directorul operaţional al societăţii Romprest, Sorin Velicu, a spus că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, intervenţia utilajelor pentru deszăpezire va avea în vedere două grade de urgenţă.

Astfel, „urgenţa 1” vizează arterele destinate traficului RATB, inclusiv pasajele subterane şi supraterane, arterele pe care se află obiective sociale şi de interes public unde acţiunea de deszăpezire începe imediat după ce începe să ningă şi se finalizează în maximum patru ore de la încetarea ninsorii. De asemenea, această „urgenţă” prevede şi asigurarea accesului la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populaţie, atât cele privind sănătatea, alimentaţia publică, învăţământul, cât şi cele privind asigurarea energiei electrice, termice sau transportul în comun, precum şi curăţarea refugiilor pietonale ale staţiilor RATB, în maximum două ore de la încetarea ninsorii.

„Urgenţa 2” vizează acţionarea pe restul arterelor care nu sunt incluse în „urgenţa 1”, în maximum patru ore de la finalizarea acesteia.

Potrivit lui Sorin Velicu, în cazul ninsorilor abundente sau cu o durată mai mare de 12 ore se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor pe care circulă mijloacele de transport în comun şi a arterelor pe care se află instituţiile publice, şcoli, spitale, pieţe agroalimentare, staţii de salvare, unităţi de pompieri.

Pentru combaterea poleiului vor fi aplicate tratamente preventive în maximum două ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile şi pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto intens.

„Romprest a achiziţionat 8.000 de tone de sare şi 4.000 de tone de clorură de calciu. În funcţie de evoluţia condiţiilor climatice, cantităţile se vor suplimenta, până la dublarea acestora. Materialele antiderapante folosite pentru combaterea poleiului şi a gheţii respectă prevederile legale în vigoare şi îndeplinesc cerinţele privind protecţia mediului înconjurător”, a mai spus Sorin Velicu, precizând că societatea deţine propriile staţii pentru producerea soluţiilor de clorură de calciu lichide.

În Sectorul 1 au fost identificate 20 de puncte fixe unde vor fi poziţionate utilaje pregătite să intervină, cu patru mai multe faţă de anul trecut. Punctele fixe sunt Piaţa Victoriei (intrare pe strada Buzeşti), Piaţa Victoriei (intrare pe strada Lascăr Catargiu), Piaţa Romană (intrare pe Bulevardul Dacia), Bulevardul Aviatorilor (în zona restaurantului Pescăruş), Piaţa Charles de Gaulle, Calea Florească (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), strada Nicolae Caranfil, Bulevardul Aerogării, Piaţa Victoriei (intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vizavi de coloane), Bulevardul Banu Manta (în faţa primăriei, intrare spre pasaj), Piaţa Victoriei (pastila de la Kiseleff şi Aviatorilor), Calea Griviţei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda), Calea Griviţei (intrarea spre pasaj şi intrarea pe Bulevardul Ion Mihalache), Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (la pod Otopeni), Bulevardul Poligrafiei, Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, Şos. Chitilei (pod Constanţa) şi aleea Privighetorilor (vizavi de Academia de Poliţie).

„Încărcarea şi transportul zăpezii se va realiza pe timpul nopţii, dar şi ziua, cu ajutorul poliţiei locale, prin întreruperea circulaţiei şi ridicarea temporară a maşinilor parcate neregulamentar pe domeniul public şi care îngreunează curăţarea, încărcarea şi transportul zăpezii”, a mai arătat Velicu, amintind şi obligaţiile pe care le au persoanele fizice şi juridice, instituţiile publice, unităţile de alimentaţie publică, pieţele şi unităţile sanitare, precum şi deţinătorii de autoturisme.

Proprietarii autoturismelor trebuie să parcheze maşinile astfel încât să fie permis accesul utilajelor de deszăpezire, pluguit, combatere a poleiului, încărcat şi transport zăpadă.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...