Aproape 300 de companii au părăsit definitiv Rusia şi alte 600 trebuie să îşi relocheze activitatea. Lista numelor mari care ar putea ajunge în estul Europei, inclusiv în România

18 04. 2022
sanctiuni

Potrivit analizei  Yale, în data de 17 aprilie 2022, există:

289 de companii care opresc total angajamentele rusești sau părăsesc complet Rusia.

În ciuda aşteptărilor, cei care au părăsit cu adevărat Rusia nu sunt nume foarte mari. Într-adevăr găseşti un Asicurazione Generali, sau un Strabag, sau Exxon, Spotify sau Societe Genrale. Există şi Swarowski, şi Cushman & Wakefield, despre care nu ştim dacă şi-au părăsit regatul cu sau fără coroana imobiliară. Există lanţul hotelier Intercontinental şi producătorul de anvelope german Continental. Şi mai ales, găseşti Carlsebrg şi Vodafone.

360 de companii ar pleca din Rusia, dar ar lăsa şi o uşă deschisă pentru drumul de întoarcere. Care sunt ele

Toţi au anunţat că vor întrerupe activitatea în Rusia, dar foarte muţi lasă o uşă deschisă atunci când pleacă. După cum se exprimă specialiştii de la Yale, „360 sunt companiile care reduc temporar majoritatea sau aproape toate operațiunile, menținând în același timp deschise opțiunile de returnare”.

Potrivit statisticii Yale, 103 dintre aceste companii sunt din Statele Unite, majoritatea, circa 90% din total, sunt companii din segmentul IT, tehnologie şi comunicaţii. De la Xerox, Nvidia, IBM, Cisco, UiPath, Motorola, Adobe, Amazon, Dell şi Oracle, companiile americane au închis parţial porţile, cu mic cu mare, în Rusia.  Pe locul doi în topul multinaţionalelor care au renunţat la piaţa rusească sunt companiile luxury şi fast food care merge mână în mînă cu social media. Aşa că, vom găsi printre cei care au renunţat total la piaţa rusească, giganţii de la McDonald’s, Starbucks, Burger King, Coca Cola, Donkin Donuts pe, mai discreţii creatori de modă şi nu numai, de la Ralph Lauren sau Estee Lauder şi chiar la uzinele Ford.

Pe locul doi în topul ţărilor care au plecat în grabă din Rusia, fără a fi obligate de pachetele de sancţiuni internaţionale (cum au fost de exemplu, companiile de transport aerian sau financiare, gen Visa, Mastercard, Western Union sau WE Transfer) se află multinaţionalele din Japonia, cu 25 de companii închise din totalul de 289. Aici predomină segmentul auto, după cum se ştie, cu Toyota, Subaru, Nissan, Mitsubishi, Mazda, Honda, urmat de companiile din tehnica IT şi comunicaţii, Panasonic, Nintendo şi Fujitsu. Pe trei este Regatul Unit al Marii Britanii, cu 19 companii, urmat îndeaproape de Suedia.

Plus şi minus în relocarea companiilor ruseşti în România

Cu toate acestea, „Sunt foarte multe multinaţionale care se retrag din Rusia şi întrebarea este unde se retrag? Unele nu pot fi uşor mutate. De întors, nu se mai întorc în Rusia cel puţin în următori 3-5 ani. Deci, întrebarea este unde se mută capitalul, activele, oamenii? (…). Este vorba de investiţii de sute de miliarde care fie vor dispărea, fie vor fi vândute, fie vor fi relocate din Rusia, Ucraina, Belarus. Va fi un flux de investiţii care se va muta, dar unde? În Est nu prea se pot duce, ţările baltice au o capacitate minimă, posibil Slovenia, dar cel mai mare potenţial pentru a atrage aceste investiţii îl au Polonia şi România. Întrebarea este: ce face statul român?”, spune Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Milcev explică pentru Economica.net că „există o listă publică a peste 600 de companii ce și-au exprimat intenția de a părăsi Rusia. Oricare dintre ele s-ar putea reloca în România sau ar putea decide să își extindă business-ul pe care îl au aici.”. El arată că „la avantajele de relocare, „aș insista asupra faptului că România are încă forță de muncă educată și mai ieftină. Sectorul IT este puternic dezvoltat și, în plus, sunt multe oportunități de dezvoltare, cum ar fi în zona de infrastructură, logistică, dar și în multe altele”.

Alte 100 de companii, reduc investiţiiile dar continuă activitatea în Rusia. Printre ele: Bosch, Allianz, GE, Goldman Sachs, Pirelli şi Pepsi

Cum s-ar spune, nu mai bem Coca Cola, bem Pepsi. Acum, de gustibus! Fiecare işi alege limba pe care piere! Dar printre cele 100 de companii nehotărâte să părăsească sau nu Rusia se numără şi General Electric, companie de marcă a SUA. În afară de ei, siteul Yale indică şi pe Goldman Sachs, pe Pepsi, Bunge sau Allianz. Da, mai există Pirelli, ABB de la suedezi şi Bosch.

Cred că această repartizare eterogenă a companiilor care au sau nu interese în Rusia şi, eventual Belarus, aduce o oglindă completă a faptului că, Rusia a fost părăsită în principal de companiile americane şi, în secundar, de cele care nu aveau oricum nimic de pierdut dacă plecau de acolo.

În plus, mai există 138 de companii multinaţionale în Rusia, care „cumpără timp”. Mai exact este vorba de companii care nu mai fac investiţii noi, care renunţă la dezvoltarea prin marketing, dar continuă dezvoltarea nucleului de bază, health care, al investiţiei initiale. Este vorba de circa 138 de companii, după cum le-a identificat Yale, majoritatea din zona Farma şi healthcare.

Celelalte 195 de companii multinaţionale prezente în Rusia îşi continuă activitatea acolo. Planurile lor sunt pe termen lung sau renunţarea la activele deţinute deja presupune un efort financiar mult prea mare pentru acţionari.