Aproape 30% din tinerii români care studiază în străinătate vor să se întoarcă în ţară

Aproape 30% dintre românii care studiază în străinătate iau în considerare întoarcerea în ţară, unde îşi doresc să aibă şansa unor locuri de muncă în care să se poată dezvolta profesional, arată un sondaj realizat de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS).
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 12:24
Aproape 30% din tinerii români care studiază în străinătate vor să se întoarcă în ţară

Liga Studenţilor Români din Străinătate a organizat vineri cea de-a treia ediţie a evenimentului de cariere ‘Hai Acasă!’. Organizată cu sprijinul Băncii Naţionale a României, ediţia de anul acesta a avut loc la sediul Institutului Bancar Român. Proiectul se adresează studenţilor, absolvenţilor şi tinerilor profesionişti cu experienţă academică în străinătate, având drept scop crearea unei legături cu angajatorii interesaţi de această resursă umană pregătită la universităţi de prestigiu din întreaga lume. Întâlnirile dintre studenţi sau absolvenţi şi companii româneşti de prestigiu continuă, după ziua de vineri, online.

Printre companiile de top implicate în acest demers se numără Asirom, Route 66, Brandient, Xerox, Deloitte, Hilti, Ernst & Young, EON, McGuire Woods.

Unul dintre studenţii care au venit la evenimentul ‘Hai Acasă!’ este Ioan Eugen Popiţiu, care a studiat Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la Universita di Bologna, pe care a absolvit-o în 2007. Tânărul a lucrat în domeniul pe care l-a studiat încă din timpul facultăţii şi a avut stagii de practică atât la instituţii publice, cât şi private, printre care Guvernul României sau Consulatul României. El spune că a venit la ‘Hai Acasă!’ pentru a căuta ‘o oportunitate’ să facă tranziţia de la Italia la România, unde a ales să se întoarcă.

‘Sunt de foarte mult timp plecat. Părinţii mei sunt în ţară. (…) Problema e de unde vrei să aparţii’, a declarat el pentru AGERPRES, referindu-se la motivele care l-au făcut să revină în România. Vorbind despre aspectele financiare ale unui job în România, Popiţiu subliniază că este necesar ca tinerii care se întorc să aibă un salariu rezonabil, vorbind de educaţia sa ca despre o ‘investiţie financiară care trebuie amortizată’. ‘Nu am venit aici neapărat ca să îmi caut job’, spune Popiţiu, care a fost recent în Italia Regional Sales Manager la o mare companie de telecomunicaţii/IT.

Şi Andrei Ioan Stan, care a absolvit University of Sheffield şi se pregăteşte de un masterat la University College London, spune că nu a venit la eveniment neapărat pentru a-şi găsi un loc de muncă. ‘Mă interesează să cartografiez partea de locuri de muncă pentru studenţi’, spune el, adăugând că este interesat de posturi în public affairs, consultanţă sau lobby. În această vară, Andrei Ioan Stan va face un stagiu la Consulatul României la Londra şi la Preşedinţia României.

Alina Vasile, care studiază Relaţii Internaţionale la University of Nottingham, spune că a venit la evenimentul ‘Hai Acasă!’ pentru a vedea oportunităţile de carieră din România. La rândul său, Radu-Vladimir Răuţă, care a absolvit University of Hull anul trecut, spune că studiază piaţa locurilor de muncă în special pentru mediul de public affairs. ‘Nu am plecat ca să rămân’, îşi motivează acesta succint alegerea de a se întoarce în ţară.

Potrivit sondajului LSRS din 2014, care a a avut peste 1.000 de respondenţi, dacă proporţia tinerilor români care studiază în străinătate şi se gândesc să se întoarcă în ţară este de 29%, proporţia celor care au spus că nu vor să revină este de 39%, cu 9 procente mai mare decât rezultatul sondajului LSRS din 2012, pe aceeaşi temă.

Potrivit reprezentanţilor LSRS, aceste cifre ar putea reflecta şi criza financiară care s-a simţit în toată lumea în ultimii ani. Cu toate acestea, Dan Nechita, preşedinte LSRS, a declarat că salariul mare nu este una dintre primele motivaţii pentru studenţii care aleg să se întoarcă, ci mai degrabă oportunităţile de carieră sunt aspectul cel mai dorit de aceştia. De asemenea, reprezentanţii LSRS au subliniat faptul că o mare parte a studenţilor români în străinătate care se întorc în ţară aleg calea antreprenoriatului.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate în cazurile de partaj, divorț și alte cereri de natură familială.......
Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya: Intrarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina va avea un impact foarte mare asupra securității din Asia de Est
Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya: Intrarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina va avea un impact foarte ...
Intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean va avea un impact extrem de mare asupra securităţii în estul Asiei, ...
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri ...
Negociatorul-şef al Parlamentului European, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a anunţat sâmbătă că, după zeci de ...
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul ...