Aproape 50 de spitale din România ar putea fi închise din cauza riscului ridicat de inundații și vânt extrem

În caz de dezastre, accesul la asistență medicală de urgență este esențial. Cu toate acestea, unul din 12 spitale din întreaga lume riscă să fie închis total sau parțial din cauza fenomenelor meteorologice extreme care pot afecta structura de rezistență a clădirii, avertizează un nou raport. În România, aproape 50 de spitale se află în risc ridicat, din 911 unități analizate.
Lidia Neagu - lun, 04 dec. 2023, 22:03
Aproape 50 de spitale din România ar putea fi închise din cauza riscului ridicat de inundații și vânt extrem

Din 200.216 de spitale analizate, un număr de 16.245 de unități, de două ori mai multe decât în prezent, se află într-o situație de risc ridicat, sau se vor afla în această categorie până la sfârșitul secolului, dacă nu se elimină treptat combustibilii fosili, potrivit unui raport publicat de Cross Dependency Initiative (XDI). Autorii arată că o clădire rezidențială sau comercială cu acest nivel de risc ar fi considerată neasigurabilă. De asemenea, daunele aduse spitalelor de către fenomenele meteo extreme se vor exacerba, pe măsură ce temperatura globală crește.

În România, experții au analizat 911 spitale și au ajuns la concluzia că 49 dintre acestea, respectiv 5,4% din total, se află în categoria de risc ridicat până la sfârșitul secolului. Studiul a luat în calcul două scenarii posibile: unul cu un nivel ridicat al emisiilor, în care temperatura globală ar crește cu 4,3 grade Celsius față de era pre-industrială, și un altul cu un nivel scăzut, în care temperatura ar urma să crească cu 1,8 grade C.

În cazul scenariului cu emisii ridicate, riscul de deteriorare a infrastructurii spitalicești din România crește cu 20% din 2020 până în 2050, și cu 82% din 2050 în 2100. Pe de altă parte, în scenariul 2, dacă lumea va lua măsuri pentru a reduce dependența de combustibili fosili, atunci riscul ar crește cu 10% între 2020 și 2050 și cu doar 19% între 2050 și 2100.

Potrivit sursei citate, între 1990 (anul de referință) și 2020, din cauza încălzirii globale riscul degradării fizice a clădirilor spitalicești a crescut în România cu 10%.

Principalele pericole care determină riscul de daune în România sunt inundațiile fluviale care pot deteriora clădirile aflate la joasă altitudine, vânturile extreme, care pot depăși specificațiile de proiectare ale unei clădiri și inundații ale apelor de suprafață adică o frecvență crescută a precipitațiilor extreme care duce la inundații ce pot deteriora clădirile situate la  altitudine mică.

Deși unele dintre spitale pot fi adaptate pentru a face față efectelor unor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, furtunile puternice, inundațiile și incendiile de pădure, multe dintre ele vor trebui să fie mutate cu costuri mari. La fel ca în cazul multor efecte ale crizei climatice, acest lucru va afecta mai ales țările cu venituri mici și mijlocii, unde se află 71% (11.512) dintre spitalele care vor fi expuse riscului până la anului 2100. În prezent, Asia de Sud-Est are cel mai mare procent de spitale cu risc ridicat de deteriorare din cauza unor fenomene meteorologice extreme. Continentul se confruntă cu riscuri și în viitor – în condițiile unor emisii ridicate, aproape unul din cinci spitale (18,4%) din regiune ar putea fi închis total sau parțial până la sfârșitul secolului.

În Europa, în lipsa unei eliminări rapide a combustibililor fosili, până în 2100, ar putea avea până la 1.040 de spitale încadrate în categoria cu risc ridicat de închidere totală sau parțială din cauza unor fenomene meteorologice extreme.

Experții estimează că riscul global de deteriorare a spitalelor din regiune ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice va crește cu 259% până în 2100, de aproape de patru ori mai mult față de acum. Reducerea rapidă a emisiilor ar putea reduce această creștere a riscului de daune la 101%.

Analiza sugerează că încălzirea globală a dus deja la o creștere cu 27% a riscului de deteriorare a infrastructurii spitalicești din Europa începând cu 1990. Datele arată că Grecia a înregistrat cea mai mare creștere a riscului de deteriorare a infrastructurii spitalicești ca urmare a schimbărilor climatice din Europa până în prezent, cu o creștere de 83% a riscului de deteriorare din 1990. Urmează Anglia, Groenlanda și Islanda.

Până în 2100, Italia va avea cel mai mare număr de spitale cu risc ridicat de închidere totală sau parțială (137), urmată de Ucraina (118), Franța (103), Germania (82) și Anglia (72).

De ce este important

”Aceste pagube provocate spitalelor de condițiile meteorologice extreme se vor agrava pe măsură ce temperaturile globale cresc. Riscurile viitoare pentru comunități din cauza întreruperilor de funcționare a spitalelor vor depinde de două lucruri: dacă traiectoria globală a emisiilor se va schimba față de traiectoria actuală și măsura în care spitalele pot fi adaptate la gravitatea mult mai mare a evenimentelor extreme care se așteaptă odată cu schimbările climatice”, spun experții XDI.

Evenimentele climatice extreme duc la perturbarea sistemului de sănătate în mai multe moduri. În cazul în care structurile spitalelor sunt avariate, este posibil să fie necesară evacuarea acestora, instalațiile pot fi închise, întreruperile de energie electrică pot perturba asistența medicală, iar drumurile sau sistemele de transport în comun deteriorate pot împiedica oamenii să ajungă la unitățile sanitare.

Atunci când unele spitale sunt forțate să se închidă, altele pot fi solicitate peste capacitatea lor, atrag atenția specialiștii.

”Supraaglomerarea și internarea pacienților în departamentele de urgență sunt asociate cu scăderea calității îngrijirii. Furtunile, inundațiile, incendiile și alte evenimente extreme pot împiedica profesioniștii din domeniul sănătății să se deplaseze la unitățile sanitare pentru a acorda îngrijiri, iar perturbarea propriilor vieți le face, de asemenea, munca mai dificilă, crescând riscul de epuizare. Aceste evenimente au ca rezultat o morbiditate și o mortalitate umană semnificativă”.

XDI a făcut publice locațiile și numele tuturor spitalelor aflate în pericol și îndeamnă guvernele să verifice spitalele din regiunea lor pentru a le proteja.

„Guvernele au datoria față de populație de a asigura furnizarea continuă a serviciilor esențiale. Îndemnăm toate guvernele și administratorii din domeniul sănătății să analizeze acest raport și să identifice spitalele cu risc ridicat din jurisdicția lor, astfel încât să poată lua măsurile adecvate”, a declarat dr. Karl Mallon, director de știință și tehnologie la XDI.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, au declarat mai mulţi oficiali taiwanezi la curent cu această......
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari ...
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 ...