Aproape 50% din populaţie, îngrijorată de riscul unui atac cibernetic

Economica.net
14 02. 2019
cyber_attack_data_breach_33056400

Potrivit cyber barometrului Europ Assistance realizat de Lexis în nouă ţări, inclusiv România, cu scopul de a studia percepţia cu privire la securitatea cibernetică, acest procent creşte la 49% când sunt implicaţi părinţi şi la 54% când sunt implicaţi copii.

Aproape o treime dintre respondenţi (31%) se simt expuşi riscului unui atac cibernetic şi chiar mai mulţi (38%) când vine vorba de securitatea identităţii copiilor lor. De asemenea, 26% dintre respondenţi cunosc pe cineva care a fost victima unui furt de identitate, în timp ce 82% evaluează posibilitatea unui atac asupra datelor personale ca fiind foarte stresantă, clasându-se astfel deasupra altor griji precum posibilitatea unui accident auto.

Deşi îngrijorările sunt mari, studiul a relevat că protecţia datelor este deseori neglijată. Mai puţin de o treime dintre cei chestionaţi au afirmat că îşi schimbă parola frecvent, dar mai îngrijorător este faptul că doar jumătate dintre utilizatorii de smartphone sau tabletă au antivirus sau anti-malware instalat, o statistică îngrijorătoare, având în vedere că jumătate din traficul de internet din întreaga lume este generat folosind aceste dispozitive.

În plus, 45% din respondenţi au afirmat că nu ar şti cum să gestioneze o eventuală situaţie de compromitere a datelor personale şi 48% consideră insuficientă protecţia datelor personale din partea companiilor şi instituţiilor.

Potrivit studiului, conştientizarea şi intenţia de achiziţionare a soluţiilor de protecţie digitală sunt în creştere. Americanii sunt mai conştienţi de soluţiile de protecţie a identităţii (65%) decât europenii (40%), iar utilizatorii sunt gata să ia măsuri pentru a se proteja online dacă sunt conştienţi de opţiuni. Mai mult de jumătate dintre respondenţi (55%) au indicat că au o părere bună despre soluţiile de protecţie cibernetică şi digitală, iar acest număr creşte la 61% pentru copii şi la 57% pentru vârstnici.

Utilizatorii sunt interesaţi de servicii de alertare (57%), servicii de asistenţă 24/7 (54%), servicii de prevenţie (47%) şi servicii de monitorizare (48%).

Ediţia din 2019 a Cyber Barometrului efectuată de Lexis la solicitarea Europ Assistance a fost efectuată în 9 ţări incluzând Statele Unite ale Americii, Italia, Franţa, Spania, Elveţia, Austria, Ungaria, Republica Cehă şi România. 800 de persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 75 de ani au luat parte la un studiu online personalizat pentru fiecare ţară în parte. Studiul a fost efectuat în perioada noiembrie – decembrie 2018 şi a acoperit patru subiecte cheie: activităţile online şi strategii de protecţie a datelor personale, îngrijorări privind activităţile digitale şi online, evaluarea soluţiilor de protecţie cibernetică şi digitală, respectiv intenţia de achiziţionare a acestor servicii de protecţie digitală.

Fondată în 1963, Europ Assistance este parte a Generali Group, unul dintre cei mai importanţi asiguratori din lume.