Titlurile transferate reprezintă 4,91% din toate acţiunile SIF Moldova, iar dealul a fost realizat la preţul de 1,55 lei, cu doar 0,13% sub ultima cotaţie înregistrată joi pe piaţa principală.
La momentul respectiv, pe piaţa principală acţiunile SIF Moldova avansau cu 0,64%, la 1,562 lei.
Deal-ul nu a influenţat cotaţia de pe piaţa principală, aceasta rămânând pe creştere uşoară.
Brokerii cred că deal-ul reprezintă o ultima shimbare de pachete de acţiuni înainte de AGA din 4/5 aprilie, când acţionarii urmează printre altele să aleagă un nou Consiliu de Administraţie, să stabilească dividendele care vor fi distribuite de societate şi să dezbată un program de răscumpărare a maxim 10% din acţiunile SIF.
Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, în scădere cu 23% faţă de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub câştigul record din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 193 milioane lei.
Raportat la cel mai recent preţ de la bursă al acţiunilor SIF Moldova, randamentul dividendului brut este de aproape 11%.
Dacă acţionarii vor aproba propunerea de dividend, societatea de investiţii va distribui dividende în valoare de 88,2 milioane lei (20,2 milioane euro), sumă reprezentând 64% din profitul consemnat anul trecut. Diferenţa de 48,8 milioane lei ar urma să fie repartizată la rezerve.
La sfârşitul anului trecut, investitorii români deţineau aproape 78% din acţiunile SIF Moldova (51,03% – persoane fizice; 26,95% – persoane juridice), iar restul de puţin peste 22% din titlurile societăţii sunt în portofoliile investitorilor străini (1,7% – persoane fizice; 20,31% – persoane juridice).