Pe baza datelor colectate, s-a ajuns la concluzia că aproximativ 78% dintre alertele cuantificate au vizat sisteme informatice din România, victime ale unor atacatori care, de regulă, prin exploatarea unor vulnerabilităţi tehnice, au vizat infectarea sistemelor cu diverse tipuri de aplicaţii malware, în scopul constituirii unor reţele de tip botnet.
Numărul total de IP-uri unice identificate, în baza acestor alerte, este de 1.945.597, respectiv 14% din plaja totală de IP-uri alocate României.
Totodată, circa 16% din totalul acestor adrese IP alocate ţării noastre (aproximativ 13,5 milioane) au fost implicate în cel puţin o alertă de securitate cibernetică raportată la CERT-RO, anul trecut.
‘În calitate de punct naţional de contact cu privire la incidente de securitate cibernetică, în perioada 1.01 – 31.12.2013, CERT-RO a primit de la diverşi parteneri interni sau internaţionali peste 43 de milioane de alerte de securitate cibernetică, cu privire la peste 2,2 milioane IP-uri unice din România implicate în diverse tipuri de incidente de securitate cibernetică’, se notează în raportul citat.
Datele oficiale arată că mai mult de jumătate din totalul IP-urilor unice raportate rulează sisteme de operare din familia Microsoft Windows, versiunile 98, 2000, XP sau 2003, în timp ce peste 39% din totalul alertelor individuale vizează entităţi din România ce găzduiesc pagini web de tip phishing, care afectează activitatea unor instituţii financiare din ţară sau străinătate.
Potrivit CERT-RO, anul trecut, au fost compromise în totalitate 10.239 de domenii ‘.ro’, echivalentul a 1,4% din totalul existent, iar 60% dintre acestea au fost infectate cu diverse variante de malware, ce pot infecta şi alţi vizitatori.
CERT-RO este o structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidentele de securitate cibernetică ale sistemelor informatice ce asigură funcţionalităţi de utilitate publică ori asigură servicii ale societăţii informaţionale.
Entitatea se află în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/ şi este finanţată integral din bugetul de stat.