Aproape două treimi dintre directorii generali sunt de acord că utilizarea inteligenţei artificiale este benefică – sondaj

26 07. 2023
ai inteligenta artificiala 32556

Sondajul realizat în rândul a 1.200 de directori generali la nivel global, inclusiv din România, care oferă informaţii despre IA, alocarea capitalului, investiţii, sustenabilitate şi strategii de transformare, a constatat că 66% dintre directorii generali consideră că impactul înlocuirii oamenilor de către IA în forţa de muncă va fi contrabalansat de noile roluri şi oportunităţi de carieră pe care le creează tehnologia.

„Cu toate acestea, în timp ce directorii generali doresc să valorifice potenţialele avantaje pe care IA le poate aduce pentru companii şi societate, ei sunt conştienţi de riscurile tehnologiei emergente. Două treimi (67%) dintre directorii generali au declarat că mediul de afaceri trebuie să se concentreze asupra implicaţiilor etice ale IA, în timp ce aproape aceeaşi proporţie (64%) afirmă că organizaţiile nu fac suficient de mult pentru a gestiona consecinţele neintenţionate ale tehnologiei. În ciuda acestor îngrijorări, directorii generali îşi adaptează strategiile de investiţii pentru a maximiza beneficiile pe care IA le-ar putea aduce organizaţiei lor. O majoritate semnificativă a directorilor generali (88%) integrează IA în alocarea de capital, dintre care 43% investesc în mod activ în această tehnologie, în timp ce alţi 45% au declarat că intenţionează să facă investiţii semnificative în IA în următoarele 12 luni”, se menţionează în sondaj.

În România, 43% dintre respondenţi consideră că inteligenţa artificială este benefică – crescând eficienţa în organizaţie şi, prin urmare, creând rezultate pozitive pentru întreaga societate, cum ar fi inovaţiile în tratamentele medicale.

Când au fost întrebaţi dacă impactul înlocuirii oamenilor de către IA în rândul forţei de muncă va fi contrabalansat de noile roluri şi oportunităţi de carieră pe care tehnologia le creează, 40% din respondenţii la nivel local au răspuns că sunt de acord cu această afirmaţie.

„Încrederea liderilor de companii în inteligenţa artificială este esenţială pentru dezvoltarea domeniului. Aceasta reprezintă o premisă pentru a adopta şi implementa soluţii bazate pe AI în cadrul organizaţiilor, pentru a îmbunătăţi eficienţa, a optimiza procesele şi a stimula inovarea. Utilizarea AI poate aduce beneficii semnificative companiilor. Capacitatea AI de a procesa şi analiza cantităţi mari de date în timp real poate duce la luarea unor decizii mai bine informate şi la creşterea performanţelor organizaţiei. Implicaţiile sociale şi etice ale adoptării pe scară largă a AI sunt, însă, de o importanţă majoră, fiind necesare abordări responsabile şi echitabile în utilizarea IA în mediul de afaceri. Securitatea este, de asemenea, o preocupare critică în implementarea inteligenţei artificiale. Capacitatea sistemelor AI de a învăţa şi adapta comportamente poate expune organizaţiile la potenţiale vulnerabilităţi, motiv pentru care investiţiile în securitate cibernetică devin esenţiale pentru a proteja datele şi activităţile companiilor”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

În ciuda volatilităţii macroeconomice continue, directorii generali sunt ceva mai optimişti, cu oarecare prudenţă, în ceea ce priveşte o încetinire economică globală decât la începutul anului 2023, deoarece doar 33% dintre ei se aşteaptă la o încetinire temporară sau persistent severă, comparativ cu 50% în ianuarie 2023. Directorii generali rămân împărţiţi în ceea ce priveşte perspectivele performanţei financiare a companiilor lor, faţă de acum şase luni: mai optimişti – 47% sau mai puţin optimişti – 36%.

Sondajul EY mai arată că mediul actual, caracterizat de o creştere economică redusă, inflaţie ridicată şi rate ale dobânzii în creştere i-a determinat pe mulţi directori generali să se concentreze mai mult pe performanţa pe termen scurt, în special în detrimentul obiectivelor de sustenabilitate.

În prezent, doar 38% dintre directorii generali au declarat că ar acorda prioritate aspectelor legate de sustenabilitate, atunci când iau decizii de alocare a capitalului. Acest lucru este în contrast cu CEO Outlook din ianuarie 2022, când 83% dintre respondenţi au declarat că sustenabilitatea şi aspectele ESG ar fi un motor important de creştere pe termen scurt şi mediu.

Jumătate dintre directorii generali din România care au răspuns sondajului (50%) cred că la nivel global va fi o încetinire moderată şi persistentă, 26,7% cred că economia globală se va confrunta cu o încetinire severă şi temporară, 16,7% estimează o încetinire moderată şi temporară şi doar 6,7% consideră că sistemul economic global va fi confruntat cu o încetinire severă şi persistentă.

La nivel local, piaţa va întâmpina o încetinire moderată şi temporară, potrivit a 36,7% dintre respondenţi. Un procent de 30% consideră că va exista o încetinire moderată şi persistentă, 26,7% cred că provocarea va însemna o încetinire severă şi temporară şi doar 6,7% cred că piaţa locală din România va fi afectată într-un mod sever şi persistent.

„Conflictele geopolitice şi tensiunile comerciale vor afecta semnificativ performanţa companiei, potrivit a 40% dintre respondenţii locali, în timp ce 23,3% consideră că vor avea un impact moderat şi doar 13,3% cred că impactul va fi minim. Întrebaţi cum văd următoarele 12 luni, comparativ cu începutul anului 2023, din punct de vedere al performanţelor financiare, jumătate (50%) sunt acum mai puţin optimişti decât erau la începutul acestui an”, arat studiul citat.

În ceea ce priveşte prioritizarea sustenabilităţii, răspunsurile înregistrate pentru România au fost aceleaşi pentru cei care prioritizează iniţiativele de sustenabilitate şi alocă o parte semnificativă a capitalului lor pentru acestea şi pentru cei care au declarat că iniţiativele de sustenabilitate sunt în prim-planul strategiei lor de alocare a capitalului şi care dedică resurse substanţiale pentru a le susţine – 30%.

În ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile în 2024, sondajul EY arată că realizarea de tranzacţii rămâne o prioritate pentru directorii generali. Aproape toţi (98%) directorii generali se aşteaptă să urmărească în mod activ o tranzacţie strategică în următoarele 12 luni (faţă de 89% în ianuarie 2023), 59% dintre aceştia urmărind fuziuni şi achiziţii, 47% căutând să renunţe la activităţi şi 63% să încheie alianţe strategice sau asocieri în participaţie. Apetitul de a achiziţiona este aproape de un nivel record, dar barierele care stau în calea încheierii de tranzacţii pe piaţa actuală, cum ar fi extinderea reglementărilor şi un cost mai ridicat al capitalului, vor tempera probabil multe dintre aceste planuri.

Îmbunătăţirea capacităţilor tehnologice şi a inovaţiei este un motor principal al fuziunilor şi achiziţiilor, 16% dintre respondenţi declarând că acesta este un obiectiv principal de investiţii. În plus, directorii generali încorporează inteligenţa artificială în strategiile de fuziuni şi achiziţii – valorificând aceste tehnologii în procesul de căutare şi procesare a tranzacţiilor. 71% încorporează IA în tranzacţionare, fie în întregul proces, fie prin programe pilot. Doar o cohortă infimă (5%) nu are planuri de a utiliza IA – şi riscă să fie depăşită de concurenţă.

„56,7% dintre respondenţii de la nivel local au declarat că nu vor întrerupe o investiţie deja planificată în următoarele 6 luni, în timp ce 43,3% vor anula planurile de investiţii viitoare în următoarea jumătate de an. 63,3% consideră că, din cauza incertitudinii create de situaţia politică actuală, vor avea loc reconfigurări ale lanţurilor de aprovizionare în următoarele 6 luni, în timp ce 36,7% au spus că nu va exista nicio schimbare”, se mai arată în raport.

La nivel global, companiile au tendinţa de a amâna investiţiile deja planificate pentru următoarele 6 luni (40%). În România, 60% dintre directori consideră că nu vor exista amânări ale proiectelor de investiţii în următoarele 6 luni. Procentul de amânare a investiţiilor este similar cu cel global, respectiv 40%.

Din punct de vedere al fuziunilor şi achiziţiilor, 90% dintre respondenţii din România cred că vor urmări acest tip de tranzacţii în următoarele luni, 83% cred că vor avea loc dezinvestiţii / spin-off-uri / oferte publice iniţiale (IPO) şi joint-venture-uri sau alianţe strategice cu părţi terţe.

De asemenea, o majoritate solidă a respondenţilor români – 76,7% – au declarat că au integrat deja pe deplin modificările produselor/serviciilor bazate pe inteligenţă artificială în procesul de alocare a capitalului şi că investesc în mod activ în inovarea bazată pe inteligenţă artificială. 20% dintre respondenţii locali au menţionat că nu au făcut investiţii de capital semnificative până în prezent, dar intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni, iar 3,3% au răspuns că nu planifică nicio investiţie semnificativă de capital în inovarea produselor/serviciilor bazate pe IA.

Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

În România, sondajul a fost derulat în perioada iunie – iulie 2023 şi a avut 30 de respondenţi, din 15 sectoare ale economiei.