Potrivit unui comunicat de presă al INSCOP, sondajul arată că majoritatea românilor consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă beneficii, se consideră cetăţeni europeni, sunt de acord cu înfiinţarea unei armate a UE şi aderarea la euro, scrie Agerpres.
Uniunea Europeană este asociată, în primul rând, cu dreptul la liberă circulaţie, democraţia şi drepturile omului, respectiv pacea cu ţările vecine, indică sondajul.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, cei mai mulţi dintre români susţin aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană şi o văd ca fiind mai apropiată de UE şi de România, indică cercetarea, conform sursei citate.
INSCOP precizează că 65,6% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 23% sunt de părerea contrarie, iar 11,4% nu au răspuns.
Acelaşi sondaj relevă că 71,4% dintre români se consideră cetăţeni europeni (faţă de 68,6% în mai 2014), 26,6% nu se consideră cetăţeni europeni, iar 6% au ales varianta nu ştiu/nu răspund.
‘Creşterea ponderii românilor care se consideră cetăţeni europeni arată consolidarea sprijinului populaţiei pentru comunitatea de valori euro-atlantică. După 25 de ani de regim democratic şi după 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ataşamentul populaţiei României faţă de valorile societăţii libere este incontestabil şi, îndrăznesc să spun, ireversibil. Românii sunt astăzi mai occidentali decât au fost vreodată în toată istoria lor în condiţiile în care România este astăzi ţara din regiune cu populaţia cea mai ataşată de Occident şi valorile sale’, a comentat directorul INSCOP, Remus Ştefureac.
Respondenţii au asociat, în primul rând, Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulaţie – 84%, urmează cu 72,7% democraţia şi drepturile omului şi pacea cu ţările vecine iar 67,5% dintre respondenţi privesc UE ca un furnizor de securitate şi siguranţă.
‘63% dintre respondenţi asociază UE cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupţiei iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale. 52,4% dintre români asociază Uniunea Europeană, în primul rând, cu subordonarea faţă de ţările din Vestul Europei, 52% cu intervenţia în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identităţii naţionale şi 39% cu birocraţia’, se arată în comunicatul INSCOP.
Înfiinţarea unei armate a UE este validată de 62,5% dintre respondenţi, în timp ce 23,7% se declară împotrivă iar 13,8% reprezintă non-răspunsuri. Potrivit INSCOP, o explicaţie a acestor răspunsuri este legată de contextul de securitate regională şi amplificarea îngrijorărilor cu privire la producerea unor conflicte armate în zonă.
Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi, 58,1%, se declară de acord cu trecerea la euro, 32,9% sunt în dezacord iar 9% nu ştiu sau nu răspund.
Majoritatea românilor – 80,1% – sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se declară împotriva unei asemenea idei 9,8% iar 10,1% nu ştiu sau nu răspund, arată sondajul INSCOP.
Potrivit acestuia, mai puţin de jumătate dintre români consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România şi Uniunea Europeană, 48,6%, 28,4% o văd mai apropiată de Rusia şi Uniunea Eurasiatică iar 15,5% au ales varianta ‘nici de una, nici de alta’.
Barometrul INSCOP a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.