Terenuri de peste 8 milioane de acri (3,2 milioane de hectare) de teren agricol, reprezentând circa 2% din suprafaţa arabilă totală a Chinei de 337 milioane de acri (136,4 milioane de hectare), nu pot fi folosite pentru agricultură din cauza poluării cu metale grele şi substanţe chimice, a declarat secretarul de stat Wang Shiyuan, citat de publicaţia International Business Times.
Unii oameni de ştiinţă estimează, însă, că o suprafaţă de până la 60 de milioane de acri (24,3 milioane de hectare), reprezentând circa o cincime din total, este inadecvată producţiei de alimente.
Problema poluării terenurilor este secundară unor preocupări precum smogul şi contaminarea apei, a spus Wang.
Îngrijorarea privind situaţia suprafeţelor agricole este însă în creştere, ca urmare a informaţiilor din presă privind recolte contaminate.
Dezvoltarea accelerată a industriei în China, nerespectarea legislaţiei de protejare a mediului şi utilizarea excesivă de îngrăşăminte chimice a condus la poluarea cu diverse substanţe, inclusiv plumb, cadmiu şi pesticide.
O analiză a statului a evidenţiat un grad de poluare mediu sau sever pe suprafeţe care totalizează 8,3 milioane de acri, a declarat Wang.
„Pe aceste terenuri nu mai poate fi continuată producţia agricolă”, a spus el.
Guvernul de la Beijing intenţionează să cheltuiască miliarde de yuani (1 miliarde de yuani – 165 milioane de dolari) pentru reducerea nivelului de poluare, cu un termen limită stabilit pentru 2015.