Aproape trei sferturi din piaţa de trabucuri, ţigări de foi şi cigarillos din România ar putea dispărea

Imposibilitatea tehnică de a eticheta produsele conform proiectului de Lege privind implementarea Directivei 2014/40/UE va avea ca efect posibilitatea de a dispărea 70% din piaţa de trabucuri, ţigări de foi şi cigarillos din România, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Importatorilor şi Distribuitorilor de Trabucuri (AIDT), remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 12 sept. 2016, 08:49
Aproape trei sferturi din piaţa de trabucuri, ţigări de foi şi cigarillos din România ar putea dispărea

Conform datelor AIDT, această lege, coroborată cu interzicerea vânzării trabucurilor la bucată şi a localurilor de profil, va forţa majoritatea agenţilor economici să îşi închidă porţile şi vor încuraja contrabanda.

AIDT solicită autorităţilor publice din România şi, mai ales, Camerei Deputaţilor, o dezbatere reală asupra efectelor generate de proiectul de lege asupra pieţei. De asemenea, AIDT atenţionează că Directiva 2014/40/UE, rezultatul a peste 10 ani de studii şi cercetări la nivelul UE după implementarea precedentei Directive, este modificată într-un mod discriminatoriu prin proiectul supus dezbaterii.

În acest context, AIDT solicită transpunerea articolelor din Directivă în forma adoptată de Parlamentul European şi renunţarea la formularea propusă în proiectul de lege care produce discriminare şi confuzie în piaţă.

AIDT atrage atenţia asupra faptului ca Legea 349/2002 este interpretată diferit la nivelul instituţiilor statului. Dacă Ministerul Sănătăţii admite vânzarea trabucurilor la bucată în cazul în care fiecare produs este introdus într-un ambalaj inscripţionat cu avertismente de sănătate (ex.: o cutie, un etui sau o pungă inscripţionată), alte instituţii ale statului nu admit acest lucru. AIDT solicită amendarea legii în conformitate cu interpretarea Ministerului Sănătăţii şi permiterea vânzării trabucurilor la bucată, atât timp cât se respecta normele de informare.

Cea mai mare parte statelor UE care au reglementat interzicerea fumatului în spaţii publice au permis, prin excepţii, existenţa unor localuri speciale pentru fumătorii de trabuc şi pipă. Statele care au legiferat excepţii sunt Franţa, Italia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Lituania, Olanda, Spania.

‘Aceste state au înţeles că localurile destinate fumătorilor de trabuc şi pipă nu pot constitui o ameninţare pentru nefumători, întrucât cele două tipare de consum nu se intersectează’, spun reprezentanţii AIDT.

Asociaţia Importatorilor şi Distribuitorilor de Trabucuri apreciază că menirea Directivei 2014/40/UE este să informeze consumatorul final cu privire la riscurile la care se expune. Asociaţia susţine pe deplin principiile Directivei şi îşi exprimă întreaga disponibilitate de a colabora pentru implementarea acesteia. Textul şi spiritul Directivei nu se referă, însă, la interzicerea unor categorii de produse de pe piaţă şi nici la eliminarea unor agenţi economici, cum se întâmplă acum în România.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...