Pragul sărăciei în Grecia este de 418 euro. Un sfert dintre eleni sunt ameninţaţi

Aproape un sfert dintre greci (23,1%) au continuat să fie ameninţaţi de sărăcie în 2013, procent ce nu s-a schimbat în raport cu 2012 şi care este însoţit de un nivel de privaţiune materială în creştere, potrivit cifrelor publicate luni de Institutul de statistică din Grecia (Elstat), informează AFP.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 15:58
Pragul sărăciei în Grecia este de 418 euro. Un sfert dintre eleni sunt ameninţaţi

Această explozie a sărăciei a vizat 2,5 milioane de persoane cu câştiguri mai mici cu 60% decât venitul mediu pe economie, adică 418 euro pentru o persoană singură şi 878 pentru o familie de patru persoane.

Grecia se află în recesiune din 2008. Chiar şi în timpul anilor de creştere economică viguroasă, între 1997 şi 2004, nivelul de sărăcie din Grecia a scăzut rareori sub 20%.

Însă în 2008, pragul de sărăcie însemna 540 de euro lunar pentru o persoană şi 1.134 de euro pentru o familie de patru persoane. Riscul de sărăcie afecta la acea dată 20% din populaţia Greciei.

În 2012, Grecia era ţara europeană în care acest nivel era cel mai ridicat, în condiţiile în care pragul de sărăcie variază considerabil de la o ţară la alta.

Din 2012 până în 2013, procentul populaţiei afectate de privaţiuni materiale a crescut în Grecia, ajungând de la 19,5% la 20,3%, potrivit Elstat. Acest procent era de 11,2% în 2008.

Acest indicator contabilizează privaţiunile materiale ‘în cel puţin patru din nouă categorii de bunuri şi servicii de bază’: capacitatea de a face faţă unei cheltuieli neprevăzute, de a-şi permite un weekend în afara domiciliului, de a mânca o zi din două carte, de a-şi încălzi locuinţa sau de a cumpăra un aparat electrocasnic.

De asemenea, aproape jumătate dintre greci (47,5%) nu pot să facă faţă unei cheltuieli neprevăzute în valoare de 550 de euro şi o treime dintre greci nu-şi pot încălzi convenabil locuinţele.

Grecia va lansa săptămâna aceasta experimentarea timp de şase luni, în 13 comune, a unui venit minim garantat pentru cei mai defavorizaţi, în funcţie de veniturile şi de bunurile acestora.

Te-ar mai putea interesa și
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în urma protestelor care au loc în regiune
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Martinica, teritoriu francez de peste mări, asupra......
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august ...
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite – (Video)
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de ...
Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, ...
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului la "BBB minus", ...