Apropierea Moldovei de NATO pune pe jar regimul de la Tiraspol
Conducerea autoproclamatei republici moldovenești nistrene (Transnistria) a avertizat că apropierea Moldovei de NATO „poate avea consecințe grave asupra situației din Zona de securitate” (controlată de pacificatori ruși).
Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a anunțat săptămâna aceasta că Republica Moldova a fost invitată la summitul NATO care va avea loc la începutul lunii septembrie în Marea Britanie. Potrivit ei, Moldova a primit invitația datorită faptului că a trimis un contingent de 41 de militari în Kosovo, pentru a participa la o misiune a NATO în Kosovo, informeaza Deutsche Welle.
Moldova are nevoie de solidaritatea NATO
Anunțul oficialului moldovean a coincis în timp cu votarea în două lecturi, de către Congresul SUA, a unei Rezoluţii privind întărirea legăturilor cu Republica Moldova şi sprijinirea integrităţii ei teritoriale. Pe lângă sprijinul promis Moldovei, Senatul SUA a cerut Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele de pe teritoriul Moldovei, să renunțe la presiunile economice şi să înceteze sprijinirea mişcărilor separatiste din Republica Moldova.
Relațiile dintre Republica Moldova și NATO s-au impulsionat în special după tensionarea situației în Ucraina. Șeful diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, este convinsă că Alianța Nord-Atlantică va fi solidară cu Republica Moldova, în condițiile în care Washingtonul a cerut Federației Ruse să-și retragă armata din Transnistria.
„Statele Unite ale Americii sunt, de fapt, o ţară care promovează consecvent dezideratul retragerii armatei ruse din Moldova atât în cadrul dialogului bilateral ruso-american, cât şi în cadrul organizaţiilor şi organismelor internaţionale. Ne apropiem de summitul NATO și ne putem aştepta la reiterarea acestui demers din partea aliaţilor Republicii Moldova din cadrul NATO… Avem toate premisele să contăm pe solidaritatea Alianţei acum mai mult ca niciodată”, a menționat Natalia Gherman.
Tiraspolul nemulțumit că NATO instruiește militarii moldoveni
Autoritățile separatiste pro-ruse de la Tiraspol au reacționat aproape imediat. Adjunctul pretinsului „ministru de externe al Transnistriei”, Valeri Ignatiev, a declarat că „participarea activă a Republicii Moldova în cadrul NATO constituie o ameninţare serioasă, care modifică echilibrul geopolitic în regiune”. Potrivit lui, „în ultima perioadă, pot fi observate mai multe aspecte negative legate de comportamentul militarilor moldoveni în regiune”. (…) „În afară de acţiunile cu caracter distructiv ale Republicii Moldova în Zona de securitate, o ameninţare puternică este instalarea sistemelor antirachetă americane în România”, a spus Ignatiev.
Mai mult, potrivit lui, statele membre ale NATO oferă susținere tehnică și militară Moldovei, „ocupându-se de instruirea contingentului moldovenesc de menținere a păcii”. De asemenea, reprezentantul administrației separatiste de la Tiraspol a denunțat refuzul pacificatorilor moldoveni de a mai participa la cursurile de formare oferite de Cartierul General al Armatei Ruse.
Nicolae Timofti: „Avem nevoie de NATO pentru consolidarea securității și capacității de apărare”
Săptămâna trecută, în cadrul unei întrevederi avute cu președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menționat că prezența armatei a 14-a a Rusiei pe teritoriul Moldovei, contrară voinței autorităților constituționale, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituție.
Președintele Timofti a declarat că mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacității de apărare și asigurare a securității Republicii Moldova. „Deschiderea unei reprezentanțe permanente a NATO la Chișinău ar contribui semnificativ la desfășurarea programelor de cooperare bilaterală”, a menționat șeful statului.
Rusia amenință că va reacționa militar
Pe de altă parte, adjunctul ministrului rus de Externe, Vladimir Titov, a avertizat că „Rusia va considera orice suplimentare a forțelor militare NATO în apropierea frontierelor sale drept o demonstrație a intențiilor ostile și va lua măsuri politice și militare pentru a-și garanta securitatea”.
El a făcut declarația în contextul promisiunii președintelui american Barack Obama de a suplimenta ajutorul militar destinat statelor est-europene, membre ale NATO.
Șevciuk anunță falimentul Transnistriei în 2015
Vineri, într-o intervenție publică, liderul transnistrean Evghenii Șevciuk a declarat că în prezent regiunea se confruntă „cu cele mai serioase provocări din ultimii 20 de ani, după conflictul armat din 1992”. Potrivit lui, modificarea regulilor de comerţ în Ucraina şi Moldova, în urma semnării Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, pune Transnistria într-o zonă de risc.
„Pentru a stabiliza situaţia economică, în premieră au fost semnate acorduri interdepartamentale între Transnistria şi Rusia. Încercăm să creăm noi relații de livrare a produselor agricole din Transnistria în Rusia”, a spus Şevciuk.