Aproximativ 100 de magistraţi protestează în tăcere pe treptele Curţii de Apel din Bucureşti faţă de modificările legilor justiţiei

Aproximativ 100 de procurori şi judecători protestează în tăcere, sâmbătă după-amiază, pe treptele Curţii de Apel din Capitală faţă de modificările aduse legilor justiţiei şi faţă de începerea acestui proces legislativ fără obţinerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia. Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au cerut suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO
Economica.net - sâm, 19 mai 2018, 14:38
Aproximativ 100 de magistraţi protestează în tăcere pe treptele Curţii de Apel din Bucureşti faţă de modificările legilor justiţiei

Magistraţii s-au adunat pe treptele Curţii de Apel în jurul orei 17.00, afişând pancarte cu mesaje precum „Pentru o justiţie independentă”, „Avizul Comisiei de la Veneţia”, „Principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat” sau „Conformarea obligatoriei cu recomandările GRECO”.

Protestul se desfăşoară în tăcere, fiind organizat de către Forumul Judecătorilor. Marţi, asociaţia şi-a anunţat retragerea de la lucrările Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei şi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să constate că unele amendamente la Codurile penale aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.

Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au cerut suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO, ei spunând că tratatele internaţionale la care România este parte sunt obligatorii şi se aplică cu prioritate, în faţa normelor legale interne, astfel că şi recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român.

Procurorii braşoveni cer şi sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a Codurilor penale şi suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisie.

Procurorii din Braşov mai spun că după emiterea avizului de către Comisia de la Veneţia atât cu privire la legile justiţiei, cât şi la modificările Codurilor penale să aibă loc o consultare reală a magistraţilor prin Adunările Generale cu privire la modificările legislative propuse, iar dezbaterile să aibă un caracter efectiv, în care fiecare text legal să fie discutat, analizat pe larg, nu în bloc, „experienţa anterioară a procedurilor legislative privind legile justiţiei care au fost constatate neconstituţionale de două ori fiind edificatoare cu privire la efectele negative pe care le are adoptarea unor texte legale în grabă şi cu nesocotirea opiniei specialiştilor în drept şi a practicienilor”.

Ei comentează şi declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au făcut ancheta.

„Consideraţiile făcute de ministrul Justiţiei în spaţiul public sunt inacceptabile într-un stat de drept, solicitarea unor liste de magistraţi consideraţi de ministru abuzivi doar pentru că unele dosare s-au soldat cu o soluţie de achitare (soluţie absolut normală într-un sistem de drept democratic, indicele achitărilor în UE fiind de 25%, cu mult peste procentajul din România), reprezentând o gravă ingerinţă în actul de justiţie, amintind mai degrabă de noţiunea de decât de un stat european, în care domnia dreptului este unul din principiile fundamentale ale funcţionării societăţii. Prin urmare, solicităm CSM analizarea de urgenţă a conduitei publice a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în conformitate cu atribuţia constituţională a Consiliului de garant al independenţei sistemului judiciar şi luarea măsurilor legale în consecinţă”, afirmă procurorii braşoveni.

Totodată, propunerii braşoveni se declară idignaţi de propunerile legislative care plasează magistratul pe picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope, pornind de la prezumţia absolută că toţi magistraţii comit abuzuri, precum şi faţă de numeroasele texte legislative care se propun a fi introduse şi care reglementează o serie de infracţiuni noi destinate exclusiv magistraţilor, în condiţiile în care Codul Penal conţine deja o serie de infracţiuni care să poată fi reţinute în cazul încălcării legii de către magistraţi.

Într-un mesaj postat sâmbătă dimineaţă pe Facebook, ministrul Justiţiei răspunde punctual, invocând diverse articole de lege, solicitărilor formulate de procurorii braşoveni la finalul Adunării Generale a procurorilor Parchetului Judecătoriei Braşov.

Cu privire la cererea procurorilor braşoveni de „suspendare a oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei”, ministrul Justiţiei invocă articolul 147, alin 4 din Constituţie, care prevede că deciziile CCR se publică în Monitorul Oficial al României şi că, de la data publicării, acestea sunt obligatorii. Ca urmare, suspendarea deciziilor Curţii Constituţionale nu este permisă de actualul cadru constituţional.

Referindu-se la invocarea de către magistraţii braşoveni a priorităţii dreptului Uniunii Europene, cu referire la cauzele Costa c. Enel(C-6/64), Kreil (C-285/98) şi Simmenthal (C-106/77), pentru a justifica cererea de „suspendare” a deciziilor Curţii Constituţionale şi ale altor autorităţi până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, Tudorel Toader susţine că aceste cauze şi principii nu au legătură cu avizul Comisiei de la Veneţia pentru că această Comisie nu este o structură a Uniunii Europene, ci este un organism consultativ al Consiliului Europei, organizaţie diferită, distinctă, de Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte invocarea art.11 şi art.20 din Constituţia României ca temei pentru a susţine că „recomandările GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român” şi că acestea se aplică în mod prioritar faţă de legile interne, ministrul Justiţiei spune că articolul 20 din Constituţie priveşte tratatele internaţionale în materia drepturilor omului şi stabileşte prioritatea acestora în caz de neconcordanţă cu legile interne, cu excepţia în care acestea conţin dispoziţii mai favorabile, iar recomandările Greco nu sunt tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale.

Legat de o altă cerinţă a procurorilor braşoveni – sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a legislaţiei penale şi suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneţia – ministrul Tudorel Toader spune: „În lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, aşadar în lipsa unor „proiecte”, cu ce anume să fie sesizată Comisia de la Veneţia şi ce să i se solicite?”.

Ministrul Justiţiei se referă şi la „indignarea” exprimată de procurorii din Braşov „faţă de recentele propuneri legislative care plasează magistratul român pe acelaşi picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope”, prin faptul că se reglementează răspunderea acestora, şi le transmite că, „potrivit Constituţiei, nimeni nu este mai presus de lege”.

„Cunoaşterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare şi aplicare a acesteia”, îşi încheie ministrul Justiţiei mesajul intitulat „Chiar şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov trebuie să cunoască şi să respecte legea!”.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...