Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația

17 05. 2021
acte_08417300

În așteptarea unui nou act normativ care să amâne obligativitatea de a depune declarația privind beneficiarul real, așa cum a anunțat în mai multe rânduri ministrul Economiei, Claudiu Năsui, aproximativ 271.000 de agenți economici au depus acest document la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Mai exact, începând de vineri, 30 aprilie și până în data de 14 mai, 270.992 de persoane juridice au depus declarația, potrivit datelor furnizate Economica de Oficiu. Dintre acestea, 58.289 au sediul social în București.

Depunerea declarației a devenit obligatorie începând cu 31 aprilie 2021, odată cu intrarea în vigoare a Legii 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Declarația este obligatorie inclusiv pentru firmele deținute exclusiv de persoane fizice.

Ea trebuie depusă:

  • la înregistrareaunei firme la Registrul Comerțului;
  • anual, în 15 zile de la aprobarea (nu de la depunerea) situațiilor fianciare pentru anul precedent;
  • de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

Ministerul Economiei a inițiat însă un proiect de OUG prin care se amână termenul de depunere a declarației până la 1 octombrie 2021.

„În anul 2021 declarația anuală privind beneficiarul real al persoanei juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică până la data de 1 octombrie 2021”, se arată în proiectul de OUG.

Totodată, conform aceluiași proiect, declarațiile privind beneficiarul real pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier, lucru care deja se poate întâmpla.

Declarațiile  pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat, se mai menționează în proiect.

În momentul de față, potrivit ONRC, cererea de depunere a declaraţiei privind beneficiarii reali și înscrisurile prevăzute de lege se pot depune de către solicitant: direct la ghișeu, prin poştă/curier sau prin mijloace electronice (pe portalul de servicii online sau pe adresele de e-mail indicate la contact pentru fiecare ORCT în parte).

Cererea transmisă în formă electronică, prin portalul de servicii online sau prin e-mail, va avea încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică calificată.

În ceea ce privește actele ce trebuie depuse odată cu completarea acestei declarații, acestea sunt:

  1. Cererea de depunere a declarației privind beneficiarii reali (original) –  formular;
  2. Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice (original) – detaliiformular – tip;
  3. Actul de identitate a solicitantului (reprezentantul legal al persoanei juridice sau împuternicitul acesteia) – (copie);
  4. Dacă este cazul, împuternicire specială (în formă autentică), avocațială sau delegație pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalitățile legale (original).

Despre istoria acestei declarații citiți accesând linkul de mai jos.