Aproximativ 5 milioane de români au făcut cumpărături de Black Friday. Câţi bani au cheltuit
• eMAG, cel mai mare retailer online din România, a vândut, în primele nouă ore ale zilei de vineri, 21 noiembrie, un număr de 420.000 de produse, în valoare totală de 146.157.200 lei. În afară de tradiţionalele produse electronice şi electrocasnice, comerciantul a bifat şi 44 de autoturisme, în valoare totală de 1,1 milioane de euro. De altfel, cel mai scump produs vândut vreodată online este un BMW X6, comercializat la preţul de 66.500 de euro, cu un discount de 20.000 de euro faţă de tariful de listă. Până vineri la ora 18,00, au fost vândute 4.000 de tichete pentru toate tipurile de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat), oferite cu un discount de 10% faţă de preţul la pompă.
Cu şase ore înainte de finalul campaniei ‘Black Friday 2014’, eMAG vânduse 30.000 de telefoane mobile, 20.000 de tablete, 12.000 de televizoare, 4.000 de parfumuri, 4.000 de anvelope, 8.000 de jucării, 52 de tone de mâncare pentru animale. Din suma totală a vânzărilor, peste 1,15 milioane de lei au reprezentat comenzi la 730 de produse resigilate care au avut afişate preţuri greşite. Duminică, 23 noiembrie, în intervalul 20,30 – 22,59, din cauza unei erori la încărcarea preţurilor, unele produse resigilate au avut tarife de vânzare cuprinse între 1 leu şi 8 lei pentru o gamă largă de produse, cum a fost şi cazul unui televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD, redus de la 4.246 de lei la 3 lei. Toate aceste comenzi vor fi onorate de către comerciant.
• Campania derulată de Flanco în ‘Vinerea Neagră’ timp de trei zile (de vineri până duminică) a strâns la final peste un milion de cumpărători în 87 de magazine din întreaga ţară. Cele 400.000 de produse cu preţuri reduse au adus în conturile retailerului peste 110 milioane lei, cu aproape 50 de milioane de lei mai mult decât în anul anterior. Reducerile maxime aplicate au fost de 80%, iar cele medii de 35-45%. Anul trecut, Flanco Retail a raportat vânzări de 72 milioane lei în ‘Vinerea Neagră’.
• Domo a adus la raft, dar şi online, prin propria pagină de Internet, sute de produse cu reduceri de până la 80% faţă de preţul obişnuit, precum televizoare, home cinema, telefoane, laptopuri şi periferice, aparate foto, electrocasnice mari şi mici sau produse de îngrijire personală. Retailerul electroIT anticipa, pentru cele trei zile din week-endul 21 – 23 noiembrie, un bilanţ al vânzărilor de 22,6 milioane de euro, după ce, anul trecut, în cadrul ‘Black Friday’, suma a fost de 15,1 milioane de euro. Campania ‘Black Friday’ de la Domo continuă până pe 27 noiembrie sub sloganul ‘O Văptămână de Vineri’.
• EvoMAG a vândut, între 21 şi 23 noiembrie, de două milioane de euro, un element special pentru acest an fiind faptul că oferta a cuprins şi autoturisme din gama Volkswagen şi Audi, cu reduceri de 25%. Clienţii care şi-au dorit un autoturism trebuiau să plătească o taxă de rezervare, în valoare de 1.000 de euro. Potrivit datelor companiei, în ‘Vinerea neagră’ au fost finalizate aproape 20.000 de comenzi.
• F64 Studio, cel mai mare retailer foto din ţară, a raportat în cele trei zile de reduceri de ‘Black Friday’ vânzări de aproape 13 milioane de lei, cu trei milioane de lei mai mari decât în campania anterioară. Între 21 şi 23 noiembrie 2014, au fost puse în vânzare 25.000 de produse, dintre care 3.500 de aparate foto DSLR şi 4.000 de obiective foto.
• Magazinul Oktal.ro a demarat campania de Black Friday 2014 în noaptea de joi spre vineri, la ora 00,00, iar din primele estimări ale companiei vânzările au depăşit un milion de euro, cu 300.000 de euro peste valoarea din 2013. Cele mai căutate produse de către clienţii Oktal.ro au fost telefoanele, televizoarele şi laptopurile. În primele nouă ore ale campaniei, magazinul online a vândut 1.500 de telefoane mobile, 800 de televizoare şi 1.000 de laptopuri.
• FashionDays.ro, cel mai mare magazin online de modă din România, a înregistrat 30.000 de comenzi în primele zece ore de ‘Black Friday’ şi o valoare a produselor vândute cu reducere de două milioane de euro. Pentru această ediţie din campania de reduceri, Fashion Days a oferit discounturi totale în valoare de 9,6 milioane de euro la 500.000 de produse de la peste 1.000 de branduri internaţionale.
• Site-ul Okazii.ro a intrat în campania ”Vinerea Neagră” prin intermediul iniţiativei ”Black November”, ce a debutat pe 3 noiembrie şi se va încheia în data de 30 noiembrie, cu reduceri de preţuri de până la 60% la peste 200.000 de produse din principalele categorii: Fashion& Beauty, Telefoane mobile, Auto-moto, Computere şi electronice, Jocuri video şi muzică, Universul copiilor, Librărie, Sport, Artă şi obiecte de colecţie, Casă şi grădină. După ce anul trecut vânzările raportate de site-ul comercial au fost de un milion de euro, în 2014 ‘Vinerea Neagră’ a dublat această sumă.
• Pe data de 21 noiembrie, în intervalul orar 7,00 – 18,00, cel mai mare site de anunţuri auto din România, Autovit.ro, a organizat, în premieră, ”Black Friday”, timp în care au fost puse în vânzare autoturisme noi şi second-hand cu reduceri substanţiale, de până la 15.000 de euro. Cea mai mare reducere a fost la un autoturism nou Mercedes CLS 350, ce a putut fi cumpărat cu 49.600 euro, de la 84.460 euro. Prima maşină vândută în vinerea reducerilor a fost un Chevrolet Cruze care şi-a găsit cumpărător în primele două ore de la postarea anunţului. Acesta a scos din buzunar 7.500 de euro, în loc de 15.170 de euro, cât costa maşina la preţ întreg. La proiectul ‘Black Friday’, demarat de Autovit.ro, au participat dealeri auto din toată ţara, iar clienţii au putut contacta firma prin telefon sau email pentru rezervarea maşinii în baza unor condiţii prestabilite. Potenţialii clienţi au intrat pe lista de aşteptare a furnizorilor în ordinea în care şi-au arătat interesul pentru achiziţia unui autoturism.
• În acest an, de ‘Black Friday’, elefant.ro a înregistrat peste 35.000 de comenzi, cele mai cerute produse fiind din categoriile: ceasuri, parfumuri, produse home-deco şi jucării. Traficul magazinului online a crescut de peste şase ori faţă de 2013, când, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat aproximativ 300.000 de vizite. Doar în ziua de 21 noiembrie, în cele 24 de ore de ‘Black Friday’ s-au vândut peste 5.000 de ceasuri, mii de parfumuri în toate variantele de gramaj la preţuri mai mici de 100 de lei, mai mult de 100 de canapele, mii de accesorii de bucătărie, iar în fiecare minut s-au comandat peste 1.000 de cărămizi LEGO. De asemenea, în aceeaşi zi, pe elefant.ro s-au vândut peste 100.000 de cărţi tipărite şi digitale. Campania ‘Vinerea Neagră’ va continua până pe 30 noiembrie, astfel încât mai mult de 10.000 de produse mai pot fi găsite în continuare la reducere.
Din ce în ce mai mulţi români sunt atraşi de reducerile din ‘Vinerea Neagră’
Înainte de începerea campaniei ‘Black Friday’ din acest an, studiile de specialitate arătau faptul că numărul celor care aveau în intenţie să cumpere cel puţin un produs cu acest prilej era în creştere cu peste un milion de persoane faţă de anul 2013.
Datele MillwardBrown România, publicate cu o zi înaintea ‘isteriei’ cumpărăturilor, arătau că numărul românilor care au auzit de reducerile din cadrul ‘Black Friday’ a ajuns, anul acesta, la 63% în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.
De asemenea, numărul celor care plănuiesc să cumpere ceva cu această ocazie a crescut, în 2014, cu 1,3 milioane de persoane. Cu alte cuvinte, 38% dintre românii cu vârsta între 18 şi 65 de ani (aproximativ 4,75 milioane) doresc să cumpere ceva de Black Friday (‘probabil voi cumpăra’ sau ‘sigur voi cumpăra’).
La ‘Black Friday’ din acest an, studiul arată că printre cele mai căutate produse erau electrocasnicele mici (36%), televizoarele (30%) şi telefoanele mobile (20%).
În ceea ce priveşte plăţile realizate cu această ocazie, PayU, principalul integrator de plăţi online din România, se aştepta ca peste 5 milioane de români să profite de ‘Black Friday’ în acest an, adică aproape unul din doi români care au acces la Internet.
Pe de altă parte, conform Netopia mobilPay, suma medie ce se estima că o vor cheltui românii anul acesta pe produsele pregătite de comercianţii români era de circa 340 de lei, de aproape două ori mai mare faţă de suma medie tranzacţionată online cu cardul în restul anului, în valoare de circa 180 lei.
Utilizarea sintagmei ‘Black Friday’ este regăsită în articole publicistice ale vremii încă din secolul XIX, în Statele Unite ale Americii /SUA/. Asocierea sărbătorii promoţiilor se face, la acel moment, cu criza financiară din 1869. Cea mai veche invocare cunoscută sub numele de ‘Vinerea Neagră’, care se referă la cumpărăturile făcute în cea de-a doua zi după Ziua Recunoştinţei, a fost făcută într-un buletin de relaţii publice din anul 1961. Numele şi originea sărbătorii sunt împământenite în Philadelphia.
În ianuarie 1966, se stabileşte definitiv titulatura de ‘Black Friday’, prin care se deschide oficial sezonul de cumpărături de Crăciun în centrul oraşului. Este momentul în care blocajele din trafic sunt masive, iar trotuarele devin neîncăpătoare.
În România, primele tentative ‘Black Friday’ s-au manifestat în anul 2010, dar abia un an mai târziu principalii retailerii autohtoni s-au implicat în promovarea acestui gen de campanie comercială.
Anul trecut, sute de promoţii au făcut ca mai mult de patru milioane de români să cumpere cel puţin un produs în ‘Vinerea Neagră’ atât din magazinele tradiţionale, cât şi online, vânzările totale depăşind 200 de milioane de euro, dublu faţă de estimările iniţiale.
În cadrul ediţiei Black Friday 2013, suma medie plătită online cu cardul s-a ridicat la circa 260 de lei, în timp ce tranzacţia medie procesată online s-a ridicat la circa 150 de lei.