‘Sunt câteva sute de persoane care au ocupat partea carosabilă, zona din faţa guvernului. Jandarmii au căutat să limiteze ocuparea părţii carosabile şi le-au recomandat să rămână în mijlocul pieţei, dar protestatarii au forţat cordonul de jandarmi. Nu au respectat măsura pe care noi am vrut să o luăm pentru a nu bloca circulaţia în zona respectivă. Nu au fost incidente, nu au fost violenţe’, a afirmat Enache, citat de Agerpres.
El a precizat că, având în vedere că protestul este neautorizat, se vor lua ‘măsurile care se impun’.
Potrivit Poliţiei Rutiere, s-a aplicat devierea traficului din toate punctele către piaţa Victoriei.
În piaţă au venit şi echipaje de jandarmi care au instalat garduri de protecţie. Mulţimea scandează „PSD – Ciuma roşie” şi cântă imnul naţional, scrie News.ro.
Mobilizarea pentru protest a fost făcută pe Facebook pentru ora 20.30.
Protestatarii au vuvuzele şi tobe, iar unii dintre ei flutură drapele tricolore.
De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe.
Protestatarii scandează „PSD – ciuma roşie!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi!” şi „Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!”.
Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Aceste propuneri au provcat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.
Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.
Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.
O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.