Aproximativ zece mii de persoane la un marş dedicat victimelor din clubul Colectiv
Peste 5.000 de persoane au pornit din Piaţa Universităţii spre locul în care a avut loc incendiul.
De asemenea, peste 600 au pornit de la Piaţa Unirii, dar alte grupuri s-au alăturat pe parcurs celor care se îndreptau spre locul tragediei.
Participanţii au fost în mare parte tineri, purtând haine negre. În momentul în care au ajuns în pe strada Tăbăcarilor, participanţii la marş au depus flori şi candele în faţa clubului Colectiv şi au păstrat câteva momente de reculegere.
Unii dintre tineri aveau ochi înlăcrimaţi, alţii purtau pancarte, precum „18.000 de biserici, 425 de spitale şi stăm să ne uităm la fraţii noştri cum mor pe trotuare”.
În momentul în care tinerii au ajuns la locul tragediei, în faţa clubului existau deja alte sute de flori şi candele, aduse de oameni în ultimele două zile, în memoria victimelor accidentului de vineri seară.
Un covor de peste 30 de metri pătraţi de candele şi lumânări, mărturie a gândurilor, a compasiunii bucureştenilor, se aşternea în faţa Clubului. De asemenea, oamenii au mai adus icoane, fotografii, jerbe şi coroane de flori sau chiar jucării de pluş.
O tânără, însoţită de un grup de prieteni, declară că au aflat de pe Facebook despre marş şi că au venit să omagieze în felul acesta memoria unor prieteni care şi-au pierdut viaţa în incendiu.
„Am avut câţiva prieteni acolo, care acum sunt decedaţi. Prieteni buni. Cam toţi avem prieteni acolo”, spune ea.
O altă fată spune că are un coleg rănit în timpul incendiului.
„A fost o tragedie foarte mare. Am un coleg care acum e în spital şi are arsuri de gradul doi. Am vrut să merg la el, dar nu am aflat la ce spital e”, mărturiseşte ea.
O altă tânără, în vârstă de 20 de ani, spune că acesta este unul dintre cluburile pe care le frecventa şi că, vineri seară, când a aflat ce s-a întâmplat, primul ei gând a fost că putea să treacă prin aceeaşi tragedie.
„Puteam să fim şi noi acolo. Groaznic! Acum nu prea mai avem ce să facem. Sperăm că o floare şi o lumânare o să ajute măcar un pic, să aline familiile. Eram toţi strânşi, voiam să ieşim în oraş, când au început să sune telefoanele, să sune părinţii disperaţi, să ne întrebe dacă suntem vii, dacă suntem bine”, mărturiseşte ea.
Tânăra adaugă că niciodată când a fost în clubul Colectiv nu a avut un sentiment de nesiguranţă.
„Poate fi şi mai rău. Sunt în Bucureşti cluburi atât de prost organizate încât, dacă s-ar fi întâmplat acolo, ar fi murit toată lumea. Cu ieşiri de un metru… Toată lumea bulucită, fără extinctoare, fără nimica… se putea şi mai rău de atât. Putea să fie un club la subsol…”, mai spune ea.
Un tânăr precizează că nu a fost niciodată în clubul Colectiv, deşi obişnuieşte să meargă la multe concerte de muzică rock, inclusiv în provincie. În ce priveşte felul în care a fost amenajat clubul, el apreciază că „e vorba de un fenomen generalizat: mită, şpagă, corupţie”, în care prioritară este dorinţa de a face bani cât mai repede.
„Am venit din empatie, acelaşi gen de muzică… Pe unii i-am văzut lângă mine la concerte, pe alţii nu. Nu am cunoscut formaţia şi probabil acesta a fost norocul meu, pentru că dacă aş fi cunoscut-o, probabil aş fi fost aici”, spune el.
O femeie declară că a venit din localitatea Roşu, deoarece unul dintre tinerii care şi-a pierdut viaţa în incendiu locuia într-unul din satele învecinate. Ea spune că duminică dimineaţa, la biserici, s-au făcut slujbe de pomenire pentru sufletele celor decedaţi iar oamenii au spus rugăciuni şi pentru răniţi, aflaţi în spitale.
„Eu stau în Roşu, am venit să aprind şi eu o candelă. E un băiat din Chiajna care a murit, avea 30 de ani. Am venit pentru mila lor, au murit atâţia tineri nevinovaţi. Eu nu accept, tot îmi spun că nu e adevărat. Plângea dimineaţă lumea la biserică”, mai spune ea.
O femeie care locuieşte pe strada Tăbăcarilor declară că în noaptea de vineri spre sâmbătă a ieşit în stradă pentru a-i ajuta pe răniţi.
„Aşa ceva vezi numai în război! Oamenii ieşeau în flăcări, cu hainele arse. Toată lumea striga după apă. Le-am dat şi eu, dar nu puteai să îi ajuţi, că nu aveai cu ce. Cu mâna goală nu poţi să îi ajuţi. Toată lumea era asfixiată de fum, fumul ăla gros, negru. (…) I-am ajutat cu apă şi cu haine, i-am ajutat să urce la salvări”, adaugă ea.
La Colectiv a venit şi o femeie, cu ochii în lacrimi, al cărei băiat obişnuieşte să participe la concerte, mai ales de muzică rock.
„Am venit de focul lor şi de tinereţea lor. Băiatul meu putea să fie şi el printre ei. Nu am putut să dorm, nici azi noapte. Îmi pare rău. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi tinerii care au murit nevinovaţi aici”, spune ea.